wrapper

Заштита животне средине и подизање еколошке свести је важан задатак и обавеза сваке одговорне локалне самоуправе. Данас је у Скупштинској сали града Лесковца уприличена презентација пројекта „Управљање отпадним водама града Лесковца“ који вредан скоро 23 милиона евра и састоји се од три компоненте:

  1. Централно постројење за пречишћавање отпадних вода Града Лесковца (ЦППОВ), објекти линије воде (I фаза ЦППОВ) и објекти линије муља ( II фаза ЦППОВ), за 86 000 еквивалентних становника,
  2. Градски канализациони колектор 
  3. Проширење канализационе мреже за 20.000 становника за 16 насељених места која гравитирају ка Граду Лесковцу, ОРИО пројекат.

Руководиоци задужени за реализацију овог пројекта су данас говорили о свим предузетим активностима, бројним препрекама и проблемима које су успели да превазиђу захваљујући стручности, знању, али и подршци локалне самоуправе, а пре свега градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића током овог дугог и исцрпног процеса.

Прва фаза пројекта Изградња градског канализационог колектора је успешно реализована у року. Руководилац пројекта за изградњу централног градског колектора Будимир Стојиљковић је хронолошки описао ток реализације и обавестио јавност да се отпадне воде више не испуштају у реку Ветерницу већ се одводи до постројења за пречишћавање отпадних вода у Богојевцу, а одатле у Јужну Мораву. Говорећи о изградњи 5150 метара цеви Стојиљковић се дотакао приче о пропалом градском колектору што је стопирало пуштање у рад Линије воде која је изграђена 2016. године али и наставак радова на осталим компонентама. Цеви старог колектора су биле толико близу трасе новог што је још један показатељ неадекватног извођења тадашњих радова. „Комисија задужена за технички преглед је установила је да тај колектор не може да се користи за предвиђену намену, тако да је спроведен низ активности пре свега градоначелника Лесковца који се све време трудио да надлежним министарствима и Влади Републике Србије представи неопходност изградње новог функционалног колектора и то не само због екологије, већ због функционисања прве и друге фазе постројења, донације Краљевине Холандије за изградњу канализације у 16 насељених места али и комуналну опремљеност града. Углед и поштовање које градоначелник ужива су нам знатно олакшали посао тако да смо 2018. године започели изградњу са одабраним извођачем радова фирмом Костаг и успели да у предвиђеном року завршимо поверени посао иако су рокови били скраћени, пројекат за извођење радова је три пута тежи од првобитног, а било је и закашњења због пандемије. Али смо успели.“

Маја Милошевић Милојић, директор јединице за имплементацију пројекта је истакла да је и Линија муља комплетно изграђена те да је Министарство животне средине одобрило средства за пуштање у рад исте.

"Напоменула бих да је муљни колач крајњи продукт објеката I фазе, линије воде и да се из њега у објектима II фазе, линија муља издваја у дигесторима биогас из кога се производи електрична и топлотна енергија за рад комплетног постројења. Тренутно је Град Лесковац у фази припреме конкурсних документација у сарадњи са надлежним министарством за избор акредитованих фирми које ће пустити у рад објекте линије воде и извршити комплетну обуку запослених из ЈКП Водовод, како би исто на крају преузело постројење и било крајњи корисник.

Трећа компонента – проширење канализационе мреже у 16 насељених места у Лесковцу ( ОРИО пројекат) јесте пројекат који се реализује у две фазе и подразумева изградњу канализације у дужини око 90 км у 16 насељених места која гравитирају ка Граду Лесковцу, Мрштане, део Братмиловца, део Богојевца, Навалин, Шишинце, Рударе, Доња Јајина, Свирце, Власе, Доње Трњане, Горње трњане, део турековца, део Доњег Синковца, део Горњег Синковца, део Горњег Стопања, део Винарца (Чифлук Мира).

Развојна фаза је завршена, тренутно се на основу бројних примедби Техничког консултанта ради на измени пројеката за грађевинску дозволу и усаглашавању истих са стварним стањима на терену као и решавању правно-имовинских односа и изради Урбанистичких пројеката за потребе експропријација на парцелама физичких лица од стране ЈП Урбанизам и израдња Лесковац. Очекивања су да ће се са изградњом канализационе мреже, након спроведене јавне набавке за избор извођача радова отпочети у другој половини 2021.године. Укупна вредност фазе имплементације ОРИО пројекта на основу Споразума о донацији је 7.671.000,00 евра."

Изградњом градског колектора и пуштањем у рад ЦППОВ унапредиће се стандарди у управљању отпадним водама и омогућити:

  • адекватно пречишћавање и одлагање отпадних вода, у систему за приближно 86.000 становника,
  • пречишћавање и одлагање претходно третираних индустријских отпадних вода индустрије,
  • значајно побољшање квалитета живота,
  • заштита површинских и подземних ресурса,
  • обезбеђење усаглашености са Националним планом заштите животне средине,
  • усклађивање са европском директивом за воде.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија