wrapper

Данас је у сали Народног позоришта у Лесковцу одржана презентација рада локалне самоуправе града Лесковца када је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић јавност известио о пројектима, програмима и дешавањима у граду на Ветерници током претходне две година.

Излагање градоначелника пратио је велики број лесковачких привредника, сарадника, директора и медијских радника који су догађај директно преносили на локалним телевизијама.

„Ако се вратимо две године уназад и сетимо се конститутивне седнице Скупштине града, када сам по четврти пут већинском вољом народа именован за градоначелника Лесковца, увидећемо да је она по много чему била специфична, пре свега због тога што се дешавала усред пандемије вируса корона, те је обележена бригом за добробит колега и колегиница, одборника и одборница, медицинских радника и свих грађана Лесковца. Поменуте непредвиђене околности, долазећи почетак нове школске године, одлагање Роштиљијаде и много других обавеза које су се тада наметале нас нису омеле у најважнијем задатку који је био пред нама, а то је састав Градског већа. Специфичност те конститутивне седнице управо лежи у томе што је тада по први пут у историји града Лесковца градска влада већински састављена од младих, вредних и надасве образованих људи који су од првог дана послу приступили одговорно и професионално. Није било тешко остварити зацртане циљеве о којима ће данас бити речи са поузданим и марљивим стручним сарадницима који су показали чврсту решеност да максимално искористе време и поверење које су нам дали наши уважени суграђани,“ - казао је данас градоначелник Цветановић.

„Када упоредим ситуацију у Градској управи коју смо затекли крајем 2012. године, са стањем из 2020. године, када је, као што сам напоменуо, буктала пандемија вируса корона, морам да нагласим колико је важно домаћинско пословање, поштовање закона и прописа, тимски рад и континуирано праћење стања у буџету, свим институцијама, јавним и јавно-комуналним предузећима. Дуг је и тежак био пут враћања неизмирених обавеза, дугова, рачуна, незавршених и лоших пројеката, али смо успели да систем поставимо на здраве темеље, а буџет консолидујемо и усмеримо ка развоју свих сегмената друштва. С поносом истичем да је извршење буџета прошле године било раније недостижних 98,2%, и од тада је у градској каси свакодневно износ од 700-800 милиона динара (на данашњи дан 852 милиона динара) што није забележено у последњих 50 година. Све обавезе измирујемо на време, немамо дуговања и планове реализујемо у складу са динамиком и потребама. Оно што је пре 2013. године било рак рана нашег града, данас је ружна прошлост а то је 25.000 незапослених, разорену привреду и урушен јавно-комунални систем – наизглед безизлазну ситуацију. Према подацима Завода за статистику, у Лесковцу је прошле године уговор о раду склопило 2041 особа, што је раст стопе запослености од 5,6 %, дупло више него на нивоу републике. Према последњим подацима стопа незапослености је прошлог месеца износила 13,5% (12.767 особа) а тај број ће се смањити додатно када се заврше пројекти о којима ћу и данас говорити.

Уређен систем, добри услови пословања, доступност и ефективност служби и вредни радници су магнет за инвестиције. Тренутно смо у преговорима са кинеским произвођачем магнета за аутоиндустрију МТ Магнетикс, инвеститором који је у првом кругу преговора највеће интересовање исказао управо за наш град – боримо се за фабрику вредну 200 милиона евра у којој ће егзистенцију обезбедити скоро 900 људи. Почетком 2020. године отпочели смо преговоре, а пре тачно годину дана склопили договор са турском компанијом Еренли за изградњу фабрике у Зеленој зони, где је радове посетио и председник Републике Србије господин Александар Вучић лично. Турски инвеститори приводе крају грађевинске радове и увелико увозе машине и опрему. Током јесени се очекује покретање погона и запошљавање 338 нових радника.”

Градоначелник Цветановић је говорио о адаптацији новог погона фабрике Џинси који ће почети да ради након набавке опреме и машина и најавио да ће почетком септембра овај погон званично посетити. Он је истакао да Град Лесковац на име пореза годишње приходује око 100 милиона динара захваљујући јужнокорејској компанији Јура чији један од погона се данас налази у згради коју је користило предузеће Југескпрес. Део говора посветио је и Зеленој зони, која је 2019. године покренута инвестицијом вредном 55 милиона компаније Аптив која је до сада запослила преко 5000 запослених. Тамо је једна од најуспешнијих лесковачких фирми – Статовац, саградила аутоматизовано складиште од 4.000 метара квадратних у оквиру прве од укупно три планиране фазе инвестирања која вреди 2 милиона евра. У плану је запошљавање 50 нових радника због ширења малопродајне мреже. Преостале две фазе подразумевају изградњу једног или два објекта на укупно 8.000 метара квадратних.

“Ми смо себи дали циљ, да оно што је некада било извор привредног развоја, профита и стабилности вратимо у функцију и приведемо намени. Када је реч о пољопривреди, старије генерације сигурно памте НАВИП Плантажу као један од симбола нашег краја који је нажалост деценијама био у стечају, руиниран, неупотребљив и неугледан. Пре две године је домаћа фирма Миленијум узела у закуп имовину Навип плантаже и тренутно се та земља припрема и уређује. Инвестиција је вредна 25 милиона евра, где ће бити око 150 радника у сталном радном односу и до 500 радника у сезони, а поред засада винове лозе и лешника у плану је градња хотела и винарије тако да ће то бити једна од најбољих инвестиција.

Још један лесковачки гигант прошле године је улагао у пословање - циглана Младост је саградила производни погон вредан 30 милиона евра, где је упошљено још 50 наших суграђана. Прима нова, која броји преко 1000 радника је отворила највећи дистрибутивни центар вредан 2,5 милиона евра. Отворена је и геронтолошка специјална болница Сунчана јесен 3 која задовољава све европске стандарде.

Са посебном сатисфакцијом истичем да су оживљени и модернизовани симболи старог Лесковца – Сајам, Дечје одмаралиште у Копашници, мотел Атина, хотел Лесковац, некадашњи Београд, који су током овог мандата од руина претворени у омиљена места окупљања, а константно се планирају и уређују нова, попут оног у насељу Дубочица, где се на 2050 квадрата увелико гради нови тржни центар.

У Лесковцу се у последњих неколико година интензивно граде стамбено-пословни комплекси, што раније није био случај, на разним локацијама и интересовање купаца је никад веће. У овом тренутку граде се стамбене зграде на 14 локација са укупно 555 станова и 47 локала што указује на економску и куповну моћ у Лесковцу.“

Градоначелник Цветановић је највећи део говора посветио плановима за наредне две године и пројектима који ће тек почети да се реализују:

„Следеће недеље кренуће се са изградњом још два јавна тоалета и то у непосредној близини стадиона и преко пута парка 9 Југовића вредна 6 милиона динара. У наредних неколико месеци ћемо поставити још један дечји мобилијар код Хиподрома са 5,9 милиона динара, и на радост свих наших суграђанма отпочеће изградња пута до репетитора, омиљено место свих нас, скоро 22 милиона динара. Следи и изградња водоводне мреже у селу Свирце са 32,6 милиона динара и селу Бадинце вредни 1,1 милион динара, као и реконструкција исте у улици Милутина Смиљковића у Доњем Стопању за шта ће се издвојити 7,4 милиона динара.

У наредном периоду уследиће и рехабилитација дела општинског пута Доња Јајина-Шишинце вредни 11,1 милион динара и изградња саобраћајнице на локацији Зелена зона, од улице Прва према железничкој прузи са 10,8 милиона динара.

ЈКП Водовод има у плану да у наредне две године модернизује SCADA систем водосистема Барје, реконструише водоводну мреже у делу улице Норвежанска до црпне станице Народни фронт, затим у улици Ане Стојковић у насељу Сува река и улици Босиљке Ђурић. Вредност ових инвестиција премашује 21 милион динара, а поменуто предузеће ће их финансирати из сопствених средстава.

ЈКП Топлана је посредством града и Министарства екологије  набавило гасни котао за котларницу Црвена звезда који вреди 26,6 милиона динара. У току 2023. године ово предузеће ће издвојити још 23  милиона динара за уградњу овог котла и додатно опремање. Ефикасност и смањење трошкова ће се постићи и реконструкцијом топловода у овом делу града у дужини од 1,2 км у вредности од милион евра. Почетак радова се очекује до краја месеца, а средства су обезбеђена из кредита Немачке развојне банке преко пројекта „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији“, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Града Лесковца.

До краја године ће град издвојити 30 милиона динара за набавку комбинованог горионика (мазут-гас) за котларницу „Дубочица“, где ће бити уграђена још 2 нова гасна котла вредна 1,2 милиона евра преко Немачке развојне банке. За 2024. годину планирана је и реконструкција топловода у Дубочици у дужини од 1 км у вредности од 800.000 евра.“

Он је истакао да ће један од најзначајнијих пројеката у новијој историји Лесковца,  комплетна реконструкција и опремање главне зграде Опште болнице, отпочети најкасније до краја септембра и као и изградња вртића код Старе сточне пијаце где ће боравити око 80 деце, према прогнози ресорног министарства.

Градоначелник је истакао да је извршење појединих позиција буџета које су намењене систему образовања 100% јер су школе и њихово функционисање високо на лествици приоритета града Лесковца. Поред бројних инвестиција које су у последње две године реализоване, градоначелник је говорио и о плановима који се тичу ове важне области:

„У плану је реконструкција и енергетска санација ОШ Вук Караџић у Печењевцу, истурено одељење у Живкову. Прва фаза реконструкције и енергетске санације је са 8 милиона динара финансирало ресорно министарство просвете. Нама је план да омогућимо ученицима да похађају школу у другом полугођу. Завршетак реконструкције и енергетске санације се очекује до краја следећег лета.

До краја септембра ће бити расписана јавна набавка за реконструкцију и енергетску санацију истуреног одељења ОШ Бора Станковић у Навалину која вреди 5 милиона динара. Циљ је да се ученицима омогући да похађају школу у другом полугођу.

У току је постављање ограде око ОШ Васа Пелагић у Лесковцу – завршетак радова нас очекује до краја септембра.  Новембра месеца биће завршено партерно уређење у ОШ Вук Караџић у Лесковцу, 6.500.000 динара, као и изградња централног грејања у ОШ Милутин Смиљковић у Винарцу.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија