wrapper

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи нове фабрике компаније Еренли у Лесковцу и том приликом истакао да је то 23. турска фабрика у Србији, као и да држава својом одговорном политиком и озбиљним приступом може да привуче још инвеститора из те земље.

Председникa Вучићa су у Лесковцу дочекали министарка привреде Анђелка Атанасковић, градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић, представници компаније Еренли, која је у погон у Лесковцу инвестирала 16,6 милиона евра.

„Сећам се када сам пре неколико година долазио, овде је била празна ливада и када смо рекли да ћемо овде градити фабрике, сви су нас чудно гледали и мислили да од тога ништа неће бити. Сада, као што видите сем Џинсија, овде је Аптив, а посебно је важно да данас представљамо компанију Еренли. Овде од јула месеца креће производња и биће запослено око 340 људи у почетку и то је велика ствар за Лесковац који је смањио број незапослених у односу на пре две године за 2041 особу, за готово 5% спустио ниво незапослености.

Морамо још да радимо на довођењу инвеститора, оних који ће бити капитално интензивни и много тога још у Лесковцу морамо да урадимо. Оно што је важно је да у ово време успевамо да доведемо инвеститоре, и да сачувамо стабилност и мир.“

Председник је захвалио турским инвеститорима и нагласио да политичка и економска сарадња Србије и Турске расту, да је трговинска размена у претходних десет година удесетостручена, и да субвенције државе страним инвеститорима омогућавају отварање фабрика, што значи још једну плату у породици, бољу могућност за школовање деце и већу шансу за останак у некадашњем Српском Манчестеру, месту које је некада било без перспективе, што данас за Лесковац нико не може да каже.

Председник се посебно осврнуо на тренутне изузетно тешке опште услове пословања, насталих услед рекордних цена нафте и гаса, због чега су скочиле цене свих сировина, нагласивши да се држава на одговоран начин бави насталом ситуацијом и да грађани могу да буду мирни.

Председник Вучић је рекао да ће извоз компаније Еренли вредети 25 милиона евра и доприносити расту бруто домаћег производа Србије без чега нема напретка.

„Хвала нашим турским пријатељима што су изабрали Србију, Лесковац и Јабланички округ. Наставићемо да се боримо за наше људе, за њихове животе и наше породице овде и верујем да ћемо успети да обезбедимо сигурност, стабилност и будућност за све њих.

Лесковчани знају да ово није крај, да нас очекује још много улагања овде. Да смо око 6 милиона евра уложили у реконструкцију болнице у Лесковцу, да улажемо још 26 и на све то додајте 16 села и сам Лесковац у потпуности покривен пречиштачима отпадних вода и канализационом мрежом. Дакле, много, много још улагања. Верујем да људи у Лесковцу, не само да виде будућност за себе и своју децу, већ и да су уверени да ће та будућност за све њих бити добра“ – рекао је данас у Лесковцу председник Вучић.

Председник је истакао и чињеницу да је локална самоуправа града Лесковца постала једна од најодговорнијих што се тиче приступа јавним финансијама, и додао да Лесковац више никада неће имати проблеме са финансијама града и моћи ће да рачуна на све већа улагања државе Србије и да не оставља дугове деци и онима који долазе у Лесковац.

„Невероватна промена. Ја нисам веровао да је то могуће али то што сам видео у последњих годину и по, две, то су фантастичне промене и веома сам задовољан због тога.“

Амбасадор Турске у Србији, Хами Аксој, истакао је следеће:

„Тренутно у Србији имамо укупно 23 фабрике укључујући Еренли Каучук. Циљ нам је да достигнемо цифру од 30, а онда и од 50 фабрика. Турска улагања расту јер Србија нуди бројне олакшице страним улагачима. Наше компаније су веома задовољне што улажу овде. И председник Вучић се лично веома занима за наше компаније. Прошле године је одржан састанак са инвеститорима, саслушани су проблеми сваког понаособ и дате су инструкције за њихово решавање. Користим ову прилику да му се од срца захвалим на томе. Вредност наших улагања пре десет година износила је милион, а данас 300 милиона долара. Наши извођачи, ангажовани на 40 пројеката, изводе радове у вредности од 820 милиона долара. Прошле године смо оборили рекорд достигавши трговинску размену од 2 милијарде долара. Српска економија пролази кроз период трансформације. И ми подстичемо наша предузећа да улажу у обновљиве изворе енергије, иновације и нове технологије.“

У име компаније Еренли обратио се Ерчин Шаин који је говорио о развоју компаније основане 1959. године у Измиру.

„Након оснивања Еренли је нашао своје место у индустрији резервних делова за аутомобиле према захтевима аутомобилске индустрије за гуменим деловима и од тада активо учествује на тржишту аутомобилске индустрије.

Највећи део наше производње извозимо у развијене земље света као што су Шпанија, Француска, Финска, посебно Италија и Немачка. Чињеница да се већина наших важних купаца налази на европском континенту убрзала је нашу идеју о отварању производног погона у овом региону“ – рекао је он и додао да су на основу бројних истаживања и добре сарадње са Министартством привреде, РАС-ом и локалном администацијом Лесковца одлучили да наш град буде једна од локација где ће изградити свој погон.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија