wrapper

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама, након чега је организован свечани пријем поводом Видовдана и ступања на дужност председника Републике у другом мандату.


Церемонији која је почела интонирањем химне Републике Србије Боже правде у извођењу Наташе Тасић Кнежевић, солисткиње СНП, присуствовао је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, начелник Јабланичког округа Милош Ћирић као и познати лесковачки сликар Братислав Анђелковић који је одликован златном медаљом за заслуге. Поред чувеног Бате из Вучја, уметника који је надалеко познат као мајстор свог заната, како на платну, тако и на камену или дрвету, данас су видовданска одличја припала су знаменитим успешним појединцима попут бившег председника Владе Јапана Шинзо Абе, португалске фадо певачице Маризе дос Реис Нунез, италијанског оперског певача Андрее Бочелија, али су се међу награђенима нашли и ФК Раднички из Сремске Митровице, 
Дечије позориште Суботица,
Јавна библиотека Дољевац итд. На листи добитника су и фудбалски тренер и селектор репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси који је са градоначелником Цветановићем поделио позитивне импресије о значајним улагањима у спорт у граду на Ветерници, те најавио да ће првом приликом доћи у званичну посету Лесковцу. Међу добитницима је и успешни глумац Милош Биковић који је похвалио културну сцену града Лесковца, филм “Било једном у Србији”, ЛАЈФ чијем отварању је присуствовао пре две године, додавши да је из нашег града понео бројне лепе успомене.

Председник Вучић се обратио окупљенима следећим речима:
“Од генерације до генерације, од политике до политике, одговори се мењају, међусобно се потиру, чине какофонију симбола и смисла различитих верзија историје, заборављајући да историја може да буде само једна, због те чињенице, због те јединствене и једне историје, желим, не да пружим коначне одговоре, јер њих нећемо наћи, већ да кажем колико је овај датум важан и колико значи за опстанак државе и будућност нације.
Он је путоказ и звезда коју пратимо, без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се утопили у друге народе. За нас је Видовдан најпрецизнији начин за мерење времена. Како је рекао владика Николај: "То је наша народна голгота, али у исто време и наше народно васкрсење, духовно и морално. Оно нам је дало галерију витеза вере који вреде више од галерија мермерних кипова" - рекао је председник.

Он се захвалио свим лауреатима, и рекао да је пред њима велика одговорност да наставе да подижу нашу земљу.
“Оно што се данас на Видовдан види боље него икада је да Србија корача брже, и да Србију није лако зауставити на овом путу. А ако смем да бирам бираћу пут мудрости уместо велике куражи, зато што желим да нас има више и да брже напредујемо. А верујте ми и када се јавно одричем велике куражи, неће је бити мање него што су нас преци задужили. Нека живи јединство српског народа, и наша прелепа Србија - закључио је председник и поздрављен је громким аплаузом.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија