wrapper

У Регионалној привредној комори за Јабланички и Пчињски округ данас су потписани споразуми о сарадњи ове институције са челницима локалних самоуправа.

Усвајањем Закона о привредним коморама успостављен је нови механизам комуникације Привредне коморе Србије, као асоцијације која заступа интересе привреде, не само са Владом Републике Србије, централним државним органом који одлучујуће утиче на креирање правног и економског амбијента у коме послују привредни субјекти, већ и са локалним самоуправама, у циљу дефинисања мера економске политике, давања мишљења привреде на предлоге одлука органа локалне самоуправе и усклађивања међусобних интереса привредника округа. Био је то и непосредан повод за потписивање данашњох споразума.

-Јединствени коморни систем Србије обезбедио је право привредницима да буду консултовани, а Владу, државне институције и локалне самоуправе обавезало да од привредника прибаве мишљење о свим прописима, мерама, политика и стратегијама које се предлажу, а тичу се привреде. Кључну улогу у овим активностима, ако и у новој коморској организацији има нешто што је новина и шро је од важности, а то тзв. парламенти привредника, највиши органи регионалних привредних комора. Законом је као једна од обавеза Регионалних привредних комора предвиђена сарадња са локалним самоуправама у цилљу унапређења пословног амбијиента у којима локалне самоуправе раде и послују. Потписивањем споразума о пословно-техничкој сарадњи довешће до интизивирања сарадње локалне самоуправе са комором и са самим привредницима. Циљ нам је да заједнички решавамо проблеме привредника на југу Србије, али и да привлачимо нове инвестиције и развијамо Јабланички округ пре свега кроз једну добру и успешну међусобну сарадњу – рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић приликом потписивања споразума.

Регионална привредна комора Лесковац спремна је за другачију и значајнију улогу какву има на основу новог Закона.

-Постоје групе у оквиру привредне коморе које су формиране и које предлажу промене закона и усклађивање са амбијентом у ком привредници раде. До сада је све ово функционисало на један други начин. Сада је то обавеза и на свака три месеца ће се давати предлози за локалне иницијативе, али и према републичким органима. Такође, дужни смо да привредницима у року од 30 дана поднесемо извештај шта смо предузели и какви су резултати онога што предлажемо. Локалне самоуправе стварају амбијент за улагање, од саме инфраструктуре, локација, одређивања такси, тако да кроз овај вид сарадње очекујемо побољшање услова за рад привреде – поручио је директор Регионачне привредне коморе Лесковац Горан Јовић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија