wrapper

Данас је у сали Дионис отворено 13. по реду саветовање за пољопривреднике Агролидер. Пре званичног отварања поменуте манифестације, потписан је Меморандум о изградњи објекта за складиштење и прераду поврћа између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Града Лесковца, Општине Лебане, Општине Власотинце и повртара Југа ДОО Свирце.

Након потписивања, присутнима се обратио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић који је рекао:

„Ово је велики дан за Јабланички округ, град Лесковац и све пољопривредне произвођаче нашег краја. Велико је задовољство обратити се данас на отварању манифестације „Агролидер“ која се 13 година уз подршку града одржава зарад едукације и размене искустава пољопривредних произвођача југа Србије. Непосредно пре отварања смо државни секретар, колеге председници општина Власотинце и Лебане, привредно друштво Повртари југа и ја, потписали споразум о изградњи објекта за складиштење и прераду поврћа уз финансијску помоћ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, како бисмо решили проблем пласмана робе који се због захтева и изазова тржишта пре неколико месеци наметнуо. Овом приликом желим да захвалим уваженом министру Браниславу Недимовићу на иницијативи, и труду, времену и енергији које је уложио у овај пројекат који је велики корак за све пољопривредне произвођаче нашег краја и доказ да слогом расту мале ствари, а неслогом и највеће пропадају. Ово можда јесте мали, али значајан помак за читав наш крај који је надалеко познат по квалитетном воћу и поврћу. Дистрибутивни центар ће бити изграђен у Зеленој зони, где се поред парцеле и фабрике британског Аптива у који је уложено 55 милиона евра и где ради преко 5200 радника, тренутно граде дистрибутивни центар локалне компаније Статовац која има представништво у Хонг Конгу и производни погон најновијег страног инвеститора, турске компаније Еренли,“ – и додао да ће до краја месеца уручити 1060 субвенција за које је из буџета Града издвојено преко 46 милиона динара, што је највеће издвајање за ову област до сада.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић је тада рекао:

„Желим да се организаторима захвалим на очувању ове традиције, одржавања оваквих манифестација у Лесковцу по 13. пут, у једном од најзначајнијих и најважнијих центара за производњу повртарских производа у Републици Србији. Оно што посебно желим да нагласим јесте да смо данас са градоначелником Лесковца, председницима општина и Повртарима југа потписали Меморандум о сарадњи везано за реализацију пројекта изградње будућег складишно-дистрибутивног центра, а у наредним фазама и прерадног центра поврћа. Оно што је важно за наше пољопривреднике јесте да није довољна само наша плодна земља, вешт сељак, његово знање и искуство, да би се било успешно у пољопривреди. Ми као Министарство удвостручили смо, у односу на неке раније периоде, висине средстава намењених за подршку пољопривредним произвођачима. Из дана у дана сви смо сведоци да бављење пољопривредом у Србији постаје све савременије, модерније, да је то процес који има један развојни ток и да долази до значајног повећања обима пољопривредне производње. Ми смо само у односу на 2010. годину вредност извоза пољопривредних производа, оно што производе наши сељаци, смо у пандемијској 2020. години, у вредности од преко 4,2 милијарде, удвостручили смо извоз. Ове године очекујемо да ће вредност извоза достићи ниво од 5 милијарде.“

Горан Тасић, један од организатора манифестације, је рекао да му представља велико задовољство што се и ове године окупио велики број посетилаца и 43 излагача.

„Овај дан је посебно испунило то што се данас, на нашој манифестацији потписује важан меморандум, значајан за пољопривреднике из Јабчаничког округа.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија