wrapper

На данашњи дан, пре 30 година, преминуо је један од највећих певача народне музике Тома Здравковић. На Централном гробљу у Београду почаст Томи су одали чланови породице, бројне колеге, екипа филма „Тома“, заменица градоначелника Лесковца др Лидија Димитријевић и директор Туристичке организације Лесковац Небојша Коцић.

Тома Здравковић рођен је 20. новембра 1938. године. Детињство је провео у Печењевцу крај Лесковца где је као младић и започео музичку каријеру. Здравковић је преминуо 30. септембра 1991. године у Београду.

Град Лесковац је данашњи дан, када ће бити одржана пројекција филма у граду, посветио овом уметнику. Заменица градоначелника Димитријевић и директор ТОЛ-а Коцић су у име градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића положили венац на гроб Томе Здравковића.
 
Заменица градоначелника је пре полагања венца рекла:
 
 "Данас се навршава тридесет година од смрти великог ствараоца, легенде без премца, песника душе који је детињство провео у Печењевцу код Лесковца. Данас нас је окупила успомена на једног човека, који никада неће бити заборављен и чије ће песме живети вечно. Пред неким људима стојиш јер су већи од живота. Пред вама се данас са дубоким поштовањем поклањам нашем Томи који већ тридесет година није са нама, али су остала његова дивна дела."

Драган Бјелогрлић, који је и режисер филма Тома, том приликом рекао је:

"Трагајући за узроцима твоје туге и бола суочио сам се са својом тугом и својим болима. Трагајући за твојом душом, пронашао сам за тренутак своју и све то покушао да пренесем на филмско платно. Хвала ти на томе. Ако смо негде погрешили бавећи се твојим животом, не замери. Веруј ми да смо то радили са пуно љубави и да смо те много заволели. Почивај у миру, драги Томо. Твоје песме певају се ових дана поново, са неким новим заносом. Певају се широм оне некадашње земље која је умрла заједно са тобом. Нека ти је вечна слава и хвала", рекао је Бјелогрлић.

Одавање поштовања највећем боему међу песницима биће настављено данас у Лесковцу.

Градоначелник Цветановић и екипа филма ће у поподневним часовима положити венце на споменик Томи Здравковићу у Лесковцу, након чега ће у Кабинету бити приређен пријем, а у 20 часова ће у великој сали СРЦ Дубочица бити приказана пројекција филма "Тома".
 
Ствараоци и екипа филма ће се пре приказивања и након пројекције поклонити публици.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија