wrapper

Сваког 9. маја свет обележава Дан победе над фашизмом. Овај дан има универзални значај јер се обележава у знак сећања на капитулацију Немачке и победу савезничких снага над фашизмом.

Други светски рат представља највећи сукоб у историји човечанства. Почео је немачким нападом на Пољску 1939. године, а завршен је капитулацијом Јапана 1945. године. Као никада до тада свет је био подељен на две супростављене стране. Српски народ овенчан славом претходних ратова и вођен слободарским идеалима, тих ратних година сврстао се на страну Савезника који су били предвођени Великом Британијом, СССР и САД. Живот у окупираној Краљевини Југославији био је тежак, окупациони систем био је суров, а посебно су били прогоњени припадници српског, јеврејског и ромског народа, као и учесници у антифашистичкој борби.

У част Дана победе над фашизмом данас су на споменик Богиње победе делегације Града Лесковца, Министарства одбране и СУБНОР-а положиле венце.

У име делегације града Лесковца обратиo се заменик председника Скупштине града Лесковца Оливер Антанасијевћ, који је рекао:

"Полагањем венаца, ми се сећамо херојске прошлости и чувамо је од заборава. Уједно, преносимо нашим потомцима да смо увек били на страни права и правде, да смо једна демократска нација, која усваја све тековине савременог друштва и да се са пијететом сећамо оних који су дали животе за нашу слободу."

„Наш народ дао је немали допринос у обуздавању нацистичке немани и гушењу нацистичког покрета. Зато данас многи, чак и они који су учествовали у ширењу идеје нацизма, покушавају да кроз прекрајање историје умање важност ослободилачке борбе нашег народа и да наметну друге идеје, које њима одговарају,“ - додао је он.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија