wrapper

Сваког 9. маја свет обележава Дан победе над фашизмом. Овај дан има универзални значај јер се обележава у знак сећања на капитулацију Немачке и победу савезничких снага над фашизмом.

Други светски рат представља највећи сукоб у историји човечанства. Почео је немачким нападом на Пољску 1939. године, а завршен је капитулацијом Јапана 1945. године. Као никада до тада свет је био подељен на две супростављене стране. Српски народ овенчан славом претходних ратова и вођен слободарским идеалима, тих ратних година сврстао се на страну Савезника који су били предвођени Великом Британијом, СССР и САД. Живот у окупираној Краљевини Југославији био је тежак, окупациони систем био је суров, а посебно су били прогоњени припадници српског, јеврејског и ромског народа, као и учесници у антифашистичкој борби.

У част Дана победе над фашизмом данас су на споменик Богиње победе делегације Града Лесковца, Министарства одбране и СУБНОР-а положиле венце.

У име делегације града Лесковца обратила се заменица градоначелника др Ана Јанковић Стојановић и рекла:

„За шест година трајања рата изгубљени су милиони живота, а многи градови, укључујући Лесковац, претрпели су огромну штету. Из угла 21. века овај празник је јединствен. Тог дана читав свет је на једној страни, на страни победника. Славећи победу на фашизмом негујемо културу, а историја нам указује да су мир, слобода и просперитет света најузвишенији идеали сваког демократски уређеног друштва.

Данас признање одајемо онима који су платили животом слом окрутног и нечовечног непријатеља, онима који су своје животе положили да бисмо ми данас живели мирно и безбедно. Слава великим српским јунацима и нека се овакав сукоб никада не понови.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија