wrapper

Трговинско-угоститељска школа је основана 1906. године као  Државна трговачко-занатска школа и спада у најстарије школе ове врсте у Србији. Током деценија  се мењала и развијала у складу са друштвено-историјским трендовима, добијала је нове образовне профиле и све више ученика и наставника. У  школи се образују  профили из области  економије, права и администрације,као и трговине,туризма и угоститељства. У школи постоје образовни профили на трећем степену: Кувар, Конобар и Посластичар и на четвртом степену: Комерцијалиста, Туристичко-хотелијерски техничар, Кулинарски техничар и Угоститељски техничар.


Градоначелник Града Лесковца др Горан Цветановић одржао је састанак са в.д. директором Управе за трезор Марком Гвером. Састанку су присуствовали и директори основних школа „Десанка Максимовић“ у Грделици, „Никола Скобаљић“ у Великом Трњану и „Бора Станковић“ у Губеревцу као и Трговинско-угоститељска школа и Техничка школа „Раде Металац“ из Лесковца које су потписале уговоре о донацији. Управа за трезор Министарства финансија донирала је лесковачким школама рачунарску опрему којом ће осавременити своје кабинете и побољшати извођење наставе из области рачунарства и информатике.

Град  Лесковац и Трговинско-угоститељска школа Лесковац представили су се 12.01.2020. у емисији „Шареница“ која је  емитована на програму  Радио Телевизије  Србије. Ученици  образовног профила посластичар Јован Пејковић, Урош Перовић, Вељко Милосављевић и Никола Спиридонов, под менторством наставника посластичарства Драгољуба Пејчића, Јасмине Николић и Гордане Милошевић, представили су модерне и савремене посластице, као и старинске и традиционалне колаче, уникатне и препознатљиве у крају који промовишу, а посебан утисак оставио је прелепо декорисан сто, који је дао јединствен печат простору и естетски идентитет овој школи.

 • У Центру за стручно усавршавање у образовању 11. jануара 2020. одржан je семинар "Превладавање стреса методама когнитивно-бихејвиоралне психотерапије". Овом семинару присуствовали су запослени Трговинско - угоститељске школе у Лесковцу. Стручно усавршавање упошљеника је финансирала школа.

Ученици  образовног профила туристички и хотелијерски техничар 22.02.2020. године  реализовали су једнодневну стручну посету Београду. Том приликом посетили су 42. Међународни београдски сајам туризма под слоганом „Пут под ноге“  на  коме су  имали прилику  да присуствују презентацијама  најзначајнијих туристичких агенција, савеза и организација, хотела , туристичких центара, ваздухопловних компанија, међународних тур-оператера, њихових најновијих трендова у међународној туристичкој индустрији, као и нове концепте и могућности путовања. Поред тога, ученици Трговинско-угоститељске школе обишли су хотел „Хилтон“  и  упознали се са радом овог престижног хотела,као и комплетном организационом структуром  запослених. Менаџмент хотела  упознао је  ученике са радом рецепцијске службе, као и осталим службама, показаo им хотелске собе и конференцијске сале у оквиру хотела.
Стручна посета је успешно реализована, а ученици наше школе понели су  прегршт нових искустава и лепих утисака. Након тога, ученици су посетили аеродром „Николе Тесла“ у Сурчину и упознали се са радом појединих служби, начиним пословања аеродрома, структуром запослених, као и процедуром куповине и чекирања  авио карте, па све до самог укрцавања у авион. Захваљујући дивној сарадњи комплетног менаџмента компаније и  аеродрома, ученици су  стекли нова знања, чули и сазнали пуно занимљивих ствари, али и уживали у лепом дружењу са својим вршњацима.

Ученици III и IV разреда образовног профила комерцијалиста и туристички техничар успешно су реализовали стручну посету  компанији „Coca Cola Hellenic“ у Београду 13.01.2020. године. Ученици су дочекани од стране неколико младих и љубазних људи који су им омогућили да чују све о могућностима које Coca Cola Hellenic нуди за запошљавање младим људима. Поред предавања на ту тему, ученици су посетили један део производног погона ове компаније где су се упознали са технологијом прераде али и организацијом производног процеса, тако да су из прве руке имали увид како „изнутра“ изгледа и функционише једна модерна, светска компанија. Ученици II и III разреда Трговинско-угоститељске школе, образовног профила комерцијалиста у оквиру пројекта „Финансијско описмењавање ученика“ посетили су изложбени простор Народне банке Србије и учествовали премијерно на радионици „Знамените личности на новчаницама“. Ученици су били у могућности да обиђу музеј НБС, где су им кустоси објаснили све о историји новца у нашој земљи, појму и улози централне банке, значајем штедње, као и како препознати фалсификовани новац. Такође су имали прилику да одгледају филм едукативног карактера о хиперинфлацији из периода 1993.године прошлог века. Оно што је ученицима било посебно занимљиво је то што су добили новчаницу са њиховим ликом, израђеном на лицу места.

• У организацији Одељења за привреду и пољопривреду Градске управе града Лесковца у Центру за стручно усавршавање у образовању у среду 15. јануара 2020. године одржана је радионица за израду „Програма развоја туризма града Лесковца са акционим планом 2020-2025. године“. У складу са новим Законом о туризму и новим Законом о  угоститељству Републике Србије „Службени гласник РС“ бр. 17/2019, као и новим смерницама Министарства трговине, туризма и телекомуникације одпочео је процес израде стратешког и  планског  документа за град Лесковац. Програм развоја туризма препоручен је од стране ресорног Министарства свим локалним самоуправама као базични документ на који се обавезно позива приликом конкурисања за националне, ЕУ фондове и остале међународне фондове и донације намењене одрживом развоју туризма. Ова активност је прва у низу радионица у којој учествују представници градских институција, невладиног сектора, сектора туризма, културе, образовања, пољопривреде, медија, предузетника и стручне јавности. Део овог семинара били су и стручни професори Трговинско - угоститељске школе из Лесковца  Татјана Гроздановић, Данка Илић и Биљана Ћирковић, које су узеле учешће у заједничким активностима радних група  из сектора образовања.

Представници Трговинско-угоститељске школе из Лесковца, Угоститељско-туристичке школе из Београда и  Угоститељско-туристичке школе са домом ученика из Врњачке Бање  22.01.2020. године састали су се у просторијама наше школе и разговарали о конзорцијуму ових школа поводом будућих заједничких европских пројеката, као и о обостраним интересима ученика у конкретним подручјима рада школа. Ово је почетак једне лепе сарадње престижних  васпитно-образовних институција, као и  унапређење образовних профила и промоција привредних и културних одлика градова сваке од  ових школа кроз добро осмишљене и спроведене програме  који ће пружити  квалитетну и одрживу сарадњу ученика, професора и директора школа.  

Ученици Трговинско-угоститељске школе Јана Петковић, Тијана Миленковић, Милица Савић, Кристина Павловић, Јована Банковић, Јована Стојановић, Миљана Стаменковић, Маша Цекић , Анђела Андрејевић и Тијана Младеновић освојиле су  III место и донеле велики успех школи су на  школском првенству у одбојци за основне и средње школе.

У просторијама Трговинско-угоститељске школе 28.01.2020. године одржана је приредба на тему: „ВРЕДИ ДА СЕ ШТЕДИ“ у сарадњи са Народном банком Србије. Ученици  образовног профила комерцијалиста, кроз глуму и игру, представили су свој пројекат на један потпуно другачији начин, гостима из Народне банке Србије, професорима, родитељима и вршњацима других образовних профила. Млади и храбри ученици представили су штедњу новца кроз  различите временске епохе, демонстрирали  начине чувања, као и његову вредност некада и сада. Народна банка Србије у склопу пројекта глобалног договора реализује финансијску едукацију  средњошколаца. Едукатори Народне банке Србије су од 27.01. до 29.01.2020. године реализовали едукативне радионице намењене ученицима другог, трећег и четвртог разреда у просторијама школе. Ово је начин припреме ученика за живот, кроз комбинацију знања, вештина и ставова, који су потребни свакој особи за лично испуњење и развој и друштвено укључивање.
• У просторијама Трговинско-угоститељске школе свечано је одржана Светосавска  приредба ученика поводом обележавања школске славе, у част великог духовника и просветитеља Светог Саве. Светосавској приредби и  прослави присуствовали су бројни представници државних и образовних институција, социјални партнери из привреде из земље и иностранства, просветни радници и ученици.

Услед великог интересовања ученика које је изазвао први час реализован у корелацији куварства и кинеског језика, наставници Ру Лиу и  Милош Ђорђевић наставили су сарадњу и организовали још један заједнички час.

Сајам ученичких компанија у организацији Достигнућа младих је одржан у среду, 4. марта 2020.године у Тржном центру Рода у Нишу. На сајму је учествовало 37 ученичких компанија из региона. Производе својих компанија представиле су и ученице наше школе: „Kata smoothiе“ и „Virto travel“.
„Kata smoothie“: Топ менаџер: Анђела Стојиљковић, ученица 3-1 
Менаџер финансија: Анђела Петровић, ученица 3-1
Менаџер маркетинга: Теодора Марковић, ученица 3-1
Менаџер производње: Катарина Ђорђевић, ученица 3-1
Друга компанија је „Virto travel“ која послује као пословна профитна организација. Компанија је почела са радом 01.12.2019.године.

"Светионик знања“ је пројекат који подстиче средњошколце да кроз креативан и поучан вишемесечан рад савладају основе писања пројеката као и презентовање истих. Петнаест тимова сачињених од 4 учесника, координатора, стручног ментора и алумног ментора имали су прилику да напишу најбољи пројекат за унапређивање њихове животне заједнице. У програму су учествовли средњошколци из 15 општина Републике Србије. Овогодишњи градови који учествују: Београд, Ваљево, Вршац, Врање, Лесковац, Крагујевац, Лозница, Панчево, Нови Сад, Нови Пазар, Уб, Чачак, Пирот, Ниш и Шабац.Шездесет одабраних средњошколаца је имало прилику да присуствују свечаном отварању од 22. до 24. новембра 2019. године у Вршцу где су се ученици упознали са концептом пројекта, као и својим обавезама у наредном периоду. Затварање пројекта, односно затварање такмичарског дела и завршна свечаност,одржани  су у периоду од 1. до 3. фебруара 2020. године, на Златибору. Организовано је представљање 15 осмишљених пројеката пред стручном комисијом, током кога тимови презентују своје идеје, док  стручни жири, сачињен од представника компанија у Србији са јаком традицијом друштвене одговорности бирају победнике Пројекта и потенцијално улажу у идеје које су изложили тимови. Ученице III разреда образовног профила туристички техничар Катарина Стојановић, Јована Стојановић и Миљана Стаменковић, чиниле су тим. На овогодишњем такмичењу освојиле су 3. место, са пројектом на тему спорта. 

Ученици Трговинско-угоститељске школе образовног профила посластичар боравили су две недеље у грчкој престоници Атини, где су имали прилике да уче како се праве традиционални грчки колачи, а затим су својим наставницима и родитељима, презентовали шта су све научили од угледних мајстора посластичарства из ове земље. Ученици и наставници  добили су ову прилику захваљујући пројекту „Слатке и укусне идеје“ који се реализује уз помоћ Фондације Темпус и програма ЕРАЗМУС +, који је намењен профилу посластичар и има за циљ да се њихове стручне компетенције усаврше.

Марта месеца 2020. године отпочеле су активности тима за Медијски маркетинг школе.  Промоција школе извршена је на школском сајту и друштвеним мрежама у условима пандемије Ковид 19.
Трговинско-угоститељској школи одобрен је упис следећих образовних профила:
❖ Туристичко-хотелијерски техничар, 4 године школовања, 30 ученика
❖ Трговински техничар, 4 године школовања, 30 ученика
❖ Кулинарски техничар, 4 године школовања, 30 ученика
❖ Угоститељски техничар, 4 године школовања, 30 ученика
❖ Кувар, 3 године школовања, 30 ученика
❖ Конобар, 3 године школовања, 30 ученика
❖ Посластичар, 3 године школовања, 30 ученика

Ученици Трговинско-угоститељске школе дали су свој допринос кампањи „Остани код куће“ у време проглашења пандемије Корона вируса и током реализације онлајн наставе. Ученици су припремили кратке приче под слоганом „Остани код куће“ о томе како проводе време у овим ванредним околностима.
http://tusleskovac.com/%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%83%d1%9b%d0%b5-%d0%b8-%d0%b1%d1%83%d0%b4%d0%b8-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd/
• Најбољи литерарни радови наше школе, који су учествовали на различитим такмичењима, послати су Културно-издавачком центру "Српска кућа" у Пожаревцу, која је издавачка кућа за младе таленте Србије и дијаспоре. Радови наших ученика изашли су у 26. зборнику. Радове су одабрали професори српског језика и књижевности. Ученици чији радови се налазе у овој књизи су: Сара Вељковић, Теодора Марковић, Анђела Петковић, Катарина Петровић, Бојана Коцић, Јована Степановић, Катарина Ђокић, Катарина Стојановић и Јована Стојановић.

• У просторијама школске радионице "Фонтана" одржан је завршни испит за ученике образовног профила Посластичар. Оцењивачкој комисији је присустовала Љиљана Динчић, дугогодишњи социјални партнер наше школе.
Још један предлог пројекта Трговинско-угоститељске школе прихваћен је и одобрен за финансирање у оквиру програма ЕРАЗМУС +. Ово је други по реду пројекат који је одобрен овој школи у протеклих годину дана, тако да ће у наредној школској години 50 ученика из Трговинско-угоститељске школе имати прилику да посети Репбулику Грчку.
Партнер на пројекту биће организација ИН-ПЛАНЕТ из Атине. Пројекат под називом „Обука ученика за управљање пословима у луксузним хотелима“ ће обухватити првенствено наставнике и ученике образовног профила туристичко-хотелијерски техничар. Биће реализован у току наредне 2 школске године, до октобра 2021. године. Циљ пројекта је повећање мобилности и стручних компетенција наставника и ученика у сарадњи са партнерима из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду и учењу.
Активности пројекта биће реализоване кроз 3 туре мобилности за по 9 ученика и 2 наставника-пратиоца који ће боравити у Атини по 14 дана. Партнерска организација организоваће свакодневне активности које ће обухватати предавања, радионице, семинаре, посете сродној школи, стручним удружењима, престижним хотелима, као и часове грчког језика и културолошке посете знаменитостима Атине. Ученици ће имати прилику да у Глифади, највећем предграђу главног града Атине, стичу своје вештине у комуникацији и раду управо у најпрестижнијим хотелима овог дела Грчке. Ученицима, као и наставницима је обезбеђен превоз, смештај и храна, као и путно и здравствено осигурање.
Вредност одобреног пројекта је 63.213 еура.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић је у сали Скупштине града Лесковца одржао традиционални састанак са директорима основних и средњих школа поводом почетка нове школске године, на коме је истакнуто да ће и ове године град финансирати уџбенике за ђаке прваке. Испланирана је сума од 6 милиона динара за ту намену. Осим тога градоначелник је истакао да су средства које је издвојила  Канцеларија за управљање јавним улагањима, а која ће финансирати радове реконструкције Трговинско-угоститељске школе, вредне скоро 190 милиона динара померила реализацију за 2021. годину.

Хуманитарна организација "Покрени  живот", 03.09.2020. године донирала је Трговинско-угоститељској школи 900 комада заштитних маски и 24 комада дезинфекционих средстава за потребе школе.
 У Трговинско-угоститељској школи 07.09.2020. су снимљени часови из предмета Куварство са практичном, које ученици средњих стручних школа прате на каналу РТС Планета.
У просторијама школе је 02.10.2020. одржана едукација са темом: "Оспособљавање запослених за безбедан и здрав рад у условима пандемије вируса SARS-COV-2". Школа је израдила посебан план примене рада – VIRUS COVID 19 „Измена и допуна акта о процени ризика на радном месту и у радној околини“.

Током месеца новембра завршена је обука за „Безбедност и заштиту на раду“, путем које су се сви упошљеници упознали са ризицима свог радног места, конкретним мерама за безбедан и здрав рад, као и потребној опреми на радном месту (образац бр.6), након чега су попуњавали тест оспособљености за безбедан и здрав рад.

Према календару Светске здравствене организације 16. 10. је Светски дан здраве хране и обележава се широм света.
У обележавању овог дана у нашој школи учествовали су ученици одељења 2-4, образовног профила кулинарски техничар, са професоркама хемије Мирјаном Динчић и биологије Снежаном Митић. Ученици су припремили презентацију на тему здраве исхране, израдили флајер, који су делили ученицима, и пано у холу школе. Флајер је садржао препоруку једног дневог јеловника. На паноу се налазе савети о начину чувања и руковања намирницама, начину конзумирања хране а такође и информације о томе које су намирнице богате одређеним витаминима.
Циљ обележавања овог дана је информисање ученика о важности здраве и правилних прехрамбених навика. Такође смо желели да код ученика утичемо на формирање исправних ставова  уз промоцију здравих животних навика. 
 
 • Током септембра месеца школа је из сопствених ресурса реновирала две школске радионице, школски ресторан „Златан праг“ и школску посластичару „Фонтана“, које се налазе ван просторија школе. По завршетку радова, надлежне инспекције извршиле су увид и дале све потребнe дозволе за рад. У овом периоду школу је посетила: комунална инспекција, санитарна инспекција, просветна инспекција и инспекција рада. Школа се побринула да рад тече потпуно несметано и да све епидемиолошке мере, као и извођење редoвне наставе, буду спроведене по свим препорукама Кризног штаба.

Извршена је набавка униформи за све образовне профиле којима је то било потребно. Извршени су санитарни прегледи ученика и упошљеника ради   несметаног рада у школским просторијама.

Трговинско-угоститељска школа има сарадњу са школама у Србији као и у иностранству, учествује у бројним међународним пројектима и такмичењима. Као учесници, ученици наше школе освајају медаље на свим такмичењима у земљи и иностранству, а као реномирана и успешна школа увек је добар домаћин многих локалних, републичких и међународних такмичења.
 
Почетком школске  године почело је  писање монографије које је схваћено као изузетно озбиљан задатак, али и као велика обавеза и  одговорност према Школи, њеним ученицима и наставницима, којом ће остати писани траг о историји и раду  школе.
Монографија се  израђује са жељом да донесе радост и задовољство и евоцира сећања на прошлост генерацијама ученика и наставника.
 
 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија