wrapper

Вечерас је представом Антигона почео 57. Фестивал професионалних позоришта Србиjе „Јоаким Вујић“ који ће се у наредних осам дана одржавати у Народном позоришту Лесковац. Представа Антигона рађена је у копродукцији Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ и Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници.

У холу Народног позоришта је пре извођења представе уприличена конференција за медије на којој је директор Народног позоришта Лесковац Драган Божа Марјановић поздравио присутне следећим речима:

„Велико ми је задовољство што вечерас могу да најавим један за позориште и град значајни догађај, 57. Фестивал професионалних позоришта Јоаким Вујић. Увек када у позоришту имате неко дешавање, премијеру или фестивал, то је празник за ову установу, а сада у овим околностима то је појачано. Видим да је код свих присутна радост и задовољство што ће у наредних осам дана из вечери у вече моћи да погледају различите представе“ – рекао је Марјановић.

Додао је да сматра како је селектор овогодишњег фестивала Мирослав Радоњић урадио одличан посао и да ће бити одигране представе за свачији укус и казао:

„Нагласио бих да смо вечерас овде захваљујући нашем граду. Добили смо одређена средства од Министарства културе, али она нису била довољна да се фестивал одржи, те се градоначелник Цветановић лично заложио да би се издвојила додатна средства за одржавање фестивала.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је позоришним уметницима пожелео добродошлицу, истакао како је поносан на установе културе у Лесковцу и казао:

"Лето смо испратили филмском режијом, јесен дочекали перформансима на даскама које живот значе и тиме Лесковац учинили већим, другачијим. Другачијим, јер када се у једном граду два значајна фестивала попут Лајфа и Јоакима Вујића надовежу један на други, он дише другачије, испуњавајући ваздух уметношћу која оплемењава наше животе. Наш понос што смо домаћини 57. Фестивала професионалних позоришта Србије је још већи због чињенице да ове године наше позориште слави један леп јубилеј, 125 година рада и постојања, али и због брилијатних резултата које је ова установа остварила прошле године на 56. сусретима Јоаким Вујић, када су наши глумци освојили девет награда. Од вечерас смо поново, након 2014. године, а подсетићу вас да смо и тада побрали признања на фестивалу, домаћини истакнутим позоришним уметницима из читаве Србије. Поново исписујемо страницу историје културних догађаја и уметничких тренутака у Лесковцу, пружајући свим љубитељима театра могућност да током осам фестивалских дана уживају у врхунским представама које су одабрали организатори фестивала."

„Већ наредне недеље ћемо имати част и задовољство да у нашем граду бораве представници Министарства културе како бисмо им презентовали све што чинимо за ову област. Лесковац издваја преко 9% свог буџета за културу, а институције постижу значајне успехе. Народни музеј је у последњих пет година четири пута проглашен за најбољи у Србији, децембра месеца прошле године Историјски архив је добио признање Златна архива, Лесковачки културни центар је проглашен институцијом са највећим бројем квалитетних догађаја након престонице попут изложби Пабла Пикаса и Салвадора Далија“ – додао је градоначелник и нагласио да је Лесковац град са душом који своје госте дочекује раширених руку и отвореног срца.

Градоначелник се осврнуо на признање које је Лесковцу припало на Дунавском бизнис форуму, као носиоцу БФЦ сертификата за локалну самоуправу са повољним пословним окружењем и истакао да Нови Сад и Лесковац спаја однос према култури, уз напомену да ће Нови Сад наредне године бити европска престоница културе и изразио наду да ће Лесковац бити престоница културе Србије.

На крају конференције се обратила Даница Максимовић, члан жирија овогодишње фестивала:

„Драго ми је што сам вечерас од градоначелника чула овако дивне речи за оно што јесте значајно у нашим животима, а то је подршка представама, фестивалима и захваљујем се у име свих уметника који учествују у овом фестивалу. Уметници тешко достижу реалозацију својих планова због мањка средстава, зато када чујем да људи имају разумевања за уметност, као у Лесковцу, срце ми је пуно“ – рекла је вечерас Даница Максимовић и назвавши позориште храмом уметности, отворила 57. фестивал Јоаким Вујић.

Сценограф Миодраг Табачки и редитељ Владимир Лазић су такође чланови стручног жирија фестивала који ће у Лесковцу трајати до 30. септембра. На фестивалу ће бити приказано осам представа, седам у такмичарском делу. Лесковачко позориште ће се представити извођењем представе Сећање воде Шиле Стивенсон у режији Оље Ђорђевић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија