wrapper

Пројекцијом документарног филма „Првих петсто година“ у Народном позоришту и мултимедијалним спектаклом „Векови духовности“ у 4Д пројекцији на  ЛКЦ-у, синоћ је почела прослава петстогодишњице јашуњског манастира Светог Јована Претече.

Током кратког мултимедијалног спектакла под називом „Векови духовности“ у 4Д пројекцији, окупљеним Лесковчанима, у присуству владике Нишког Арсенија са свештенством и моноштвром, представљена је историја јашуњског манастира, кога је тачно пре 500 година на темељима старе цркве, из предкосовског боја, подигао Андроник Катакузин из угледне византијске царске породице.

Историја кроз векове овог, али и  женског манастира у Јашуњи, била је и тема документарног филма „Првих петсто година“, приказаног претходно на свечаности у Народном позоришту пред бројним Лесковчанима, црквеним велокодостојницима и руководством града Лесковца.

Пре почетка пројекције, госте је поздравио градоначелник Лесковца Горан Цветановић, рекавши да је привилегија и част дати допринос обележавању пет векова манастира Свети Јован, како то чини град Лесковац.

“Вековима је чувар српске историје и српског православља. За лесковачки крај није било бољег сведочанства о узајамности народа и цркве у вековној борби за веру, за национални идентитет. Дајући му нови сјај, одужујемо се прецима, али истовремено дајемо и скроман допринос овом здању и исконским вредностима укорењеним у православљу - казао је Цветановић, изражавајући наду да ће манастир Свети Јован Претеча поносно сијати и наредних 500 година.

На свечаности су наступили вокална групе Либеро, Црквени и Дечији црквени хор „Бранко“.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија