wrapper

На ушћу Козарачке реке у Јужну Мораву, на Богојављење, четврти пут је одржано пливање за Богојављенски крст.

Данас је учествовало 6 пливача, а најбржи у трци био је Дејан Цакић. Он је добио крст, сребрњак и Богојављенску икону рекавши да је за њега ово велика част, да у овом традиционалном догађају учествује по трећи пут и да други пут узео крст.

Сви учесници су добили захвалнице због учешћа у овом обичају који је традиционални за данашњи дан.

У име локалне самоуправ свима се обратио Стефан Китановић, помоћник градоначелника, који је честитао данашњи празник рекавши како је српски народ кроз векове одржавао обичаје везане за овај празник, међу којима је пливање за крст часни.

„Са колена на колено преносила се хришћанска вера и љубав, а у вези са тим славили су се Свеци. Један од 15 највећих хришћанских празника јесте Богојављање. Овим празником се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте“.

Богојављенско пливање је традиција која има вишеструки значај, а пре свега представља физички подвиг пливача у веома тешким временским условима. Они на тај начин показују да вера побеђује и да су воља и духовност нешто што сви носимо у себи. Победнику и свим пливачима честитамо на данашњем учешћу. Желимо свима пуно здравља, благостања и духовног мира“ рекао је Китановић.

Захвалница је уручена и градоначелнику др Горану Цветановићу за подршку такмичењу.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија