wrapper

Данас је у галерији Народног музеја Лесковац отворена изложба "Папир говори - Новац Србије и Југославије 1887-1996".

Изложбу је у име градоначелника Лесковца др Горан Цветановића отворила Милица Ристић, члан Кабинета градоначелника.

Она је том приликом истакла:

"Свака од развојних фаза новца, почев од металног новца и пенсаторног плаћања, новчаница, папирног новца, до жиралног и електронског, оставила је посебну причу о нашој нацији и нашем народу. Паприрни новац Југославије осликавали су великани српске уметности. Ове новчанице имају толико тога да нам кажу зато хвала аутору који се потрудио да нам њихов језик приближи," и притом честитала музеју 71. рођендан.

"Овом изложбом сам хтео да покажем да новац није само симбол вредности, већ прошлост, садашњост и тежњу за будућности државе, и ако наш новац ставите један поред другог добићете једну историјску читанку, где путем новца можете да сазнате о друштвеним, политичким и естетским променама које су се дешавале на нашем простору у периоду од 1887-1996", рекао је Небојша Димитријевић, аутор изложбе.

Дирекорка Народног музеја Мира Ниношевић истакла је да је папирни и ковани новац обједињен у једну збирку од антике до данас и да броји 5704 јединице од којих је вечерас изложено 70 примерака папирног новца и додала да ова изложба представља део колекције која на најбољи начин описује историјске прилике датог периода.

Изложби је присуствовао и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија