wrapper

„Проценат позитивности за данашње резултате износи 11,1% и нижи је у односу на јучерашњи проценат од 11,96%.

Синоћ је у Завод за јавно здравље, како је јуче и најављено, стигло 180 резултата, од тога је 160 негативно, а 20 позитивно. 15 новорегистрованих случајева је у Лесковцу, 4 у Власотинцу и један нови случај у Бојнику. Заједно са новим резултатима у Јабланичком округу је од почетка епидемије оболело 219 људи, од тога у Лесковцу 161, Власотинцу 46, Лебану 5, Бојнику 5 и у Медвеђи две особе. На анализу је послато преко 200 узорака.

Пет је новооболелих запослених у здравственим установама и укупно је од почетка епидемије оболело 72 на нивоу Јабланичког округа.

Стање у COVID болници на данашњи дан је боље него јуче, има 127 хоспитализованих пацијената, јуче било 132. Примљено је 7 нових пацијената, десеторо је отпуштено, а два пацијента су пребачена у Клинички центар Ниш. Болница има резултате за 111 пацијената, 47 је позитивно, а 64 негативно и биће отпуштени након другог негативног налаза и процене лекара.“ – ово су најновији подаци у вези са епидемиолошком ситуацијом на територији града Лесковца и Јабланичког округа које је на данашњој конференцији изнео градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

Он је поменуо и господина Новицу Јовића, познатијег као Мондиш, из Мирошевца који је јуче изненада преминуо, упутио искрено саучешће његовој породици, истакавши да је то човек којег су красили изузетна хуманост, одважност и љубав преме вучјанском крају и Лесковцу што је показао и учешћем у свим волонтерским акцијама, дељењу пакета помоћи за пензионере и подршци угроженим суграђанима. Он је додао: „Ми имамо много племенитих људи попут Новице , и поред хуманости, слога читавог народа је оно са чиме се сусрећемо на сваком кораку, то су пожртвовани људи који су спремни да дају све од себе да помогну. Као и увек споменућу вредне волонтере кол центара који већ више од месец дана стоје на располагању нашим суграђанима. Они су примили укупно 7405 позива и 2819 пута изашли на терен. Значајне су и донације друштвено одговорних компанија и појединаца. Ја ћу само да вам кажем да је Витко Ливац је донирао 500 пакета који су исте садржине као и пакети помоћи које је обезбедио град, а Центро унион је 150 пакета упутио граду како бисмо их поделили угроженима. Истовремено сам имао ту част и задовољство да данас посетим цењеног господина Александра Стојановића, најстаријег грађанина Лесковца и великог доброчинитеља који је, подсетићу вас, 2016. када се читава Србија борила са последицама поплава, донирао 100.000 динара, а сада је желећи да помогне свом граду, на донаторски рачун уплатио 200.000 динара. Такви примери доказују да имамо дивне људе, и сигуран сам да је Октобарска награда коју смо доделили господину Стојановићу отишла у праве руке. Он није само пример хуманости него и позитивног става према животу, елана и воље и на њега сви треба да се угледамо“

Он је рекао да свакодневно обилази пијаце које су прошле недеље отворене и истакао да инсистира на томе да се између тезги поставе заштитне фолије и да дистанца између људи буде два метра, како би се максимално заштитили и купци и продавци. Градоначелник је изразио своје жаљење због чињенице да се након извршених инспекцијских контрола показало да се у фабрикама не поштују све препоруке које је издао Завод за јавно здравље Лесковац и додао да му је корпорација Јура проследила допис Фолксваген групе у којем су их обавестили да трпе велике губитке због смањеног капацитета рада фабрика Јуре у Лесковцу. У том писму је наведено да ова ситуација може довести до пребацивања производног погона Јуре у неку од околних земаља, као и да одређени број радника изразио жељу да се врати на посао јер се осећа добро и безбедно. На крају је закључио да права борба за привреду следи тек након 1. маја која ће бити изузетно тешка с обзиром на то да је 80 % привреде стагнирало у овом периоду.

Др Александра Николић, директорка Завода за јавно здравље је рекла да се више стотина узорака свакодневно шаље на анализу у Институт за јавно здравље Србије Батут, те да је до сада тестирано преко 1500 становника Јабланичког округа.

Др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац, је рекао да су пацијенти у Ковид болници који имају блажу клиничку слику смештени на Служби за психијатрији, а они са тежом на Инфективном одељењу. Они који развију озбиљније симптоме шаљу се у Клинички центар Ниш, што је случај са два пацијента који су јуче превезени у Ниш.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија