wrapper

У холу Лесковачког културног центра данас је и званично отворена Изложба сувенира и туристичких публикација, коју Туристичка организација Лесковац, под покровитељством Града, организује већ девети пут.

Своју туристичку понуду представило је преко 50 градова из свих крајева Србије, као и Бугарске и Републике Српске.

 Пре девет година кренули смо са малом манифестацијом, која је сваки пут постајала све већа и данас смо дошли до врхунца, јер је скоро две трећине тристичких организација Србије дошло у Лесковац, истакао је на данашњем отварању изложбе, директор ТОЛ-а, Жикица Несторовић.

Изложбу сувенира и туристичких публикација, као и ранијих година, отворио је градоначелник Лесковца Горан Цветановић, подсећајући присутне на велики туристички потенцијал нашег подручја и настојање локалне самоуправе да Лесковац постане привлачан за госте из Србије, али и иностранства.

Овакве манифестације подсећају нас колико је Србија богата природним лепотама и колико треба да будемо поносни што смо њени грађани, изјавио је Цветановић. Имамо лепу земљу, добре људе, а ипак, наши туристички потенцијали нису довољно искоришћени. У том смислу постоји могућност за развој, како бисмо привукли више туриста и увећали приходе од туризма. Зато је важно да чувамо и штитимо оне специфичности које нас издвајају и чине посебним у односу на друге крајеве и друге државе, истакао је градоначелник.

Цветановић је подсетио на то да је Град Лесковац у протеклој години, у сарадњи са Министарством туризма трговине и телекомуникација, уложио 8 милиона динара у уређење купалишта у Вучју, које, са хидроцентралом из 1903. године, има потенцијал да постане центар туризма овог краја. Такође, за обнову и реконструкцију манастира Светог Јована у Јашуњи у црквеном комплексу који наредне године слави 650 година свог постојања,  локална самоуправа недавно је издвојила 8 и по милиона динара.

Не могу да не поменем село Локошницу и колико је то место посебно захваљујући производњи аутохтоне сорте паприке. Лесковац је једини град који је регистровао два бренда, ајвар и роштиљ, а пре десетак дана Градско веће је донело одлику да се из градске касе издвоји новац за сертификацију и заштиту лесковачке спрже. Радимо и на промоцији неких нових брендова, попут пинџура, љутенице и других специјалитета лесковачке кухиње за чију су припрему студенти Високе пословне школе струковних студија у Лесковцу недавно освојили бронзану медаљу у Немачкој и ја користим ову прилику да им на томе честитам, рекао је градоначелник.

 На штанду ТОЛ-а, Лесковац је представљен је сувенирима и публикацијама, а туристичке атракције нашег краја промовисане су и на штандовима Центра за економику домаћинства и Народног музеја. Знаменитости својих општина представиле су туристичке организације Лебане, Медвеђа, Бојник и Власотинце.

 На данашњем отварању Изложбе сувенира и туристичких публикација, уручене су захвалнице покровитељима манифестације, а додела награда најуспешнијим учесницима у 11 категорија, биће организована вечерас на отварању изложбе на Власинском језеру.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија