wrapper

Данас је у Лесковачком културном центру отворен 33. Сајам запошљавања у организацији Националне службе за запошљавање чији је циљ повезивање незапослених лица и послодаваца.

Сви заинтересовани грађани биће у прилици да конкуришу код 22 послодавца из области електроиндустрије, текстилне индустрије, угоститељства, осигурања, прехрамбене индустрије и др., који ће Лесковчанима понудити преко 200 нових радних места.

На самом почетку присутнима се обратио и поздравио све градоначелник Лесковца др Горан Цветановић, који је истакао да је приоритет читаве Србије, као и сваке локалне самоуправе отварање нових радних места.

„Смањили смо незапосленост и поред ових нових 200 радних места које ће наши суграђани данас добити, желим да додам да ће фабрика „Аптив“, која је други пут на сајму запошљавања, поред 600 радника који тренутно раде, до краја године запослити још 1500 радника, што значи да ћемо стопу незапослености смањити за 11,8%, односно стопу запослености у привреди повећати за 9,8 %. Ако додамо да су две фабрике потпуно завршене и већ у функцији - „Јура“, која је најсавременија у Европи са преко 6000м2, и фабрика „Џинси“, која је функционисала у најгорим техничким и хигијенским условима у бившој текстилној фабрици прешлa je у фабрику Синтетике, где је уложено преко 200 милиона динара. Ако све то сублимирамо, то је преко 2000 нових радних места“, истакао је први човек Лесковца.

Градоначелник је додао да се поред ових двеју фабрика, чије отварање очекујемо у току маја месеца, очекује и отварање британског тржног центра „Капитол парк“ и новог објекта „Меркатор“ у насељу Дубочица. „То је све резултат напорног рада претходних година“, закључио је градоначелник Цветановић.

Директор филијале НСЗ у Лесковцу Дејан Станковић истакао је да се нада да ће овај сајам бити успешан како по послодавце, тако и по тражиоце запослења. Захвалио се послодавцима и градоначелнику Лесковца на издвојеном времену.

Помоћник градоначелника Лесковца Милан Стојковић отворио је 33. Сајам запошљавања и том приликом истакао: „Послодавци који на данашњем сајму имају своје штандове јесу: Аптив, Аутостоп, Џинси, Јура, Елрад, Лескобегс, као и нека од наших домаћих предузећа, ЗЗ Моравац, Манчестер д о о, Пегаз и многи други. Све то резултира отварањем нових радних места и смањењем незапослености у граду. Према подацима Националне службе за запошљавање број незапослених крајем 2018. износио је 16821 што показује да је од децембра 2012. до данас број незапослених смањен за скоро 6000 људи“.

Стојковић је потом додао да је крајем прошле године „Терастил“ проширио своје производне капацитете, и да је компанија „Лидл“ кренула са радом. Јануара ове године отворен је и „Аптив“ који ће до краја године запослити око 2500 људи.

„У претходних 6 година мерама Локалног акционог плана за запошљавање обухваћено је 1049 лица и за те намене издвојено је 144 милиона динара. Што се тиче текуће године, за мере самозапошљавања, стручне праксе и јавних радова, планирана су средства у износу од 20 милиона динара“, нагласио је Стојковић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија