wrapper

Данас је у Сијаринској Бањи у присуству игумана манастира Хиландар Методија, епископа нишког Арсенија, епископа врањског Пахомија и званица освештан Свеправославни камп манастира Хиландар.

Након освештања објекта, пригодном беседом обратио се владика Нишки Арсеније. Он је нагласио да за оснивање Свеправославног кампа пријатељства у Сијаринској Бањи велика заслуга припада манастиру Хиландар који је ризница вере, духовности и историје нашег народа.

Игуман манастира Хиландар, Методије, рекао је да су данас освештане просторије први од пет предвиђених објеката који ће представљати метох манастира Хиландар и у којима ће боравити малишани из Србије, али и дијаспоре, што је веома значајно за њихов духовни, емоционални и психофизички развој.

Председник општине Медвеђа Небојша Арсић је казао да је опремање кампа са 11 спаваоница у којима може да борави 44 деце реализовано уз помоћ донатора.

Данашњој свечаности присуствовао је и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић. Он је са још 26 појединаца који су у своје или име компанија које представљају, примио грамату за исказану помоћ у изградњи кампа.

Обраћајући се окупљенима градоначелник Цветановић је рекао:

"Град Лесковац је поносан што је помогао организацију овог кампа, зато што Хиландар вековима, а и данас представља једно од најважнијих средишта српства. Православни духовни центар, средњовековни град, духовно, културно и државно благо Срба, огледало српске душе, понос, утеха.

Наша вера је наша специфичност, и морамо је чувати, јер нас је она увек водила правим путем и поред свих недаћа са којима се српски народ суочавао дала снагу и наду да опстанемо и боримо се."

Градоначелник се захвалио свима који су увеличали свечаност и своје обраћање закључио речима "нека Бог помогне Србима на Косову и Метохији и свима нама".

Према речима свештенства реализацији оснивања кампа највише је допринео повереник манастира Хиландар Милош Стојковић, који се данас захвалио свима на доприносу у изградњи започетој прошле године након посете игумана Методија Сијаринској Бањи и објектима где се данас налази камп.

Церемонији освештања је присуствовао градоначелник Врања др Слободан Миленковић и друге званице.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија