wrapper

Данас је на 24. годишњицу од реоснивања Ротати клуба Лесковац у Скупштинској сали града основним школама Јабланичког округа и Центру за стручно усавршавање уручен 31 дрон за учење програмских језика у петом и шестом разреду. Овај значајан пројекат који је покренут прошле године вреди 450.000 динара и финансиран је од стране организације Ротари, док је град учествовао износом од 100.000 динара. Директорима 23 лесковачке основне школе и 7 школа из осталих општина Јабланичког округа, те ЦСУ су уручени дронови, док је раније данас завршена обука 75 наставника школа Јабланичког и Пчињског округа.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је честитао представницима Ротарија на годишњици и захвалио се на иновативном пројекту:

„Претходних годину и по дана, због пандемије ковида 19, смо увидели колико је драгоцена дигитална писменост и информатичка опремљеност и начињен је велики труд како би се због новонасталих околности непосредна настава у време пандемије заменила онлајн часовима. Видим да су сада, нажалост, неке школе у црвеној зони, и да су прешлина онлајн наставу.

Стога је веома је важно да се дигитална писменост развија код најмлађих а још је важније да се се деца што раније заинтересују за програмирање. У томе је значај овог пројекта, посебно ако узмемо у обзир да он укључује и стручно усавршавање наставника и подизања дигиталних компетенција наставника који имају знање али је неопходно да се то знање на адекватан начин пренесе на ученике.

Хвала вам на самом питању шта још можете да урадите за област просвете, јер то је основни стуб сваког друштва, довољно је да видимо ту вашу бригу и жељу и да наша деца која су добра, интелигентна и марљива који су добри студенти и постаће још бољи људи. Морам да нагласим да смо као локална самоуправа до сада преко Фонда за младе таленте подржали преко 3600 људи и дали им признање, омогућили им да буду лидери и могу са срећом да констатујем да је 80% запослених у мом кабинету млади људи са високим просеком. То су људи који имају толико потенцијала, знања и љубави са жељом да сваки дан напредују, а опет то не би могли без просветних радника који су учествовали у њиховом образовању.“

Проф. др Зорица Јестровић, гувернер Ротарија за Србију и Црну гору се захвалила градоначелнику на пријему и истакла:

„Ми у Лесковцу више нисмо гости, већ смо партнери града и заједничким снагама радимо на усавршавању младих, како бисмо им омогућили да имају алат у својим рукама и да све што науче у теорији могу да примене у пракси. Покушаћемо да уз подршку пријатеља додатно унапредимо услове у школама.“

Професорка Биљана Ђорђевић, секретар Ротари клуба у Лесковцу је говорила о активностима ове хуманитарне организације нагласивши да је прошла година клуба протекла у знаку образовања и овог пројекта:

„Данас смо имали сјајну обуку у Центру за стручно усавршавање у образовању, где је речено, а сада ћемо и поновити да просветни радници искажу своје потребе, и ми ћемо се потрудити да обезбедимо сву технику која им је неопходна. Локална самоуправа и све школе ће у Ротари клубу Лесковац увек имати доброг пријатеља.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија