wrapper

Данас је на свечаној седници Штаба за ванредне ситуације у сали Скупштине града Лесковца обележен предстојећи Међународни дан цивилне заштите и истакнуто да је у Лесковцу формирано Добровољно ватрогасно друштво. Обележавању овог дана присуствовали су припадници цивилне заштите, Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић, представници Полицијске управе Лесковац и Војске Србије и начелник Јабланичког округа Милош Ћирић.

Међународни дан цивилне заштите се обележава у целом свету од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите, са циљем да се укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима и да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

На почетку седнице обратио се градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације Горан Цветановић који је уз захвалност што својим радом сви припадници ове области омогућавају миран сан и сигурност Лесковчана честитао предстојећи Светски дан цивилне заштите.

„Цивилна заштита у ванредним и тешким ситуацијама пружа адекватан одговор у корист друштва и заједнице. Више пута сам нагласио чињеницу да сила природе пред нас ставља изазове, доводи нас у ситуације и непогоде које захтевају адекватну реакцију. На том пољу, у сарадњи са МУП-ом и Сектором за ванредне ситуације, пре свега се трудимо да делујемо превентивно, али и да непрестано унапређујемо целокупан рад свих појединаца и институција задужених за цивилну заштиту” казао је данас градоначелник и додао:

„У циљу превенције ових природних непогода у санацију корита река и канала као град смо уложили 36,5 милиона, док улагања Србијавода износе око 200 милиона динара. Тренутно спроводимо велики пројекат изградње растеретног канала Туловске реке вредан 45 милиона динара. И сигуран сам да ћемо тим улагањем превенирати поплаве које су ишле чак до насеља Анчики и до Братмиловца, осим оних ванредних ситуација са којима се суочавају и велике светске силе. На данашњи дан морамо споменути и наше хероје, припаднике ватрогасно спасилачке јединице. Уважавајући храброст и спремност да одгoворе свим задацима потрудили смо се да им обезбедимо боље услове за рад и после неколико деценија смо успели да набавимо три возила у вредности од 670.000 евра.“

На данашњој седницни, о формирању Добровољног ватрогасног друштва, говорио је заменик команданта Ватрогасно спасилачке јединице Саша Јовановић и том приликом обавестио све присутне да су, након састанка одржаног у кабинету градоначелника који је пружио подршку оснивању друштва, спровели законску процедуру за оснивање друштва, израдили симболе, статут, изабрали чланове јединице, Извршног одбора и одржали осниовачку скупштину.

Јовановић је говорио и о историјату и сврси добровољног ватрогаства у Лесковцу које почиње 1932. године, и првог друштва које је сампстално радило до 1945. године.

„Формирање добровољног ватрогасног друштва донеће трајну корист Граду и побољшање животних услова свих његових становника. Било би добровољна, непрофитна, стручна, невладина и нестраначка организација основана на неодређено време, ради остваривања и унапређивања заштите од пожара, заштите и спасавања људи и материјалних добара угрожених пожарима, елементарним непогодама и другим ванредним ситуацијама“ – казао је Јовановић и апеловао на локалну самоуправу, друштвено одговорна предузећа и све појединце да у складу са својим овлашћењима и материјалним статусом помогну набавку опреме за друштво, како би могли да се региструју у АПР-у и започну свој рад.

Говорећи о овој теми градоначелник Цветановић је казао да ће формирање друштва допринети да Лесковац буде безбедније место за животи да план да се још више појача едукација младих, деце и целокупног становништва, да се унапреди спровођење мера заштите животне средине и спречавање и решавање ванредних ситуација уопште и истакао да је локална самоуправа више него вољна да стане уз једно овакво удружење.

Скупу се обратио и начелник Одељења за ванредне ситуације у Лесковцу Ивица Ранђеловић и приказао презентацију у оквиру које је говорио о томе зашто се Светски дан цивилне заштите обележава у целом свету.

„Цивилна заштита данас је организовани одговор државе на ситуације које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину. Данас је цивилна заштита конципирана на нивоу Републике и на нивоу локалне самоуправе где на локалном нивоу функционишу једнице цивилне заштите опште намене, повереници цивилни заштите, штабови за ванредне ситуације и субјекти од посебног значаја. Као што је градоначелник рекао, клима се свуда у свету доста променила, зато је неопходно да јачамо јединице цивилне заштите“ истакао је Ранђеловић.

Презентацију коју је приказао начелник Ранђеловић можете погледати овде. 

Након свечаног дела седнице, Штаб за ванредне ситуације је наставио са радним делом.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија