wrapper

Удружење дистрофичара Лесковац је данас у сарадњи са локалном самоуправом окупило велики број чланова удружења особа са инвалидитетом поводом предавања др Весне Милосављевић, пулмолога Опште болнице Лесковац на тему „Респираторне инфекције са освртом на Ковид 19“.

Председница Удружења дистрофичара Гордана Стојановић је у уводној речи поздравила све присутне и истакла да је овакав вид саветовања од велике важности за све особе са инвалидитетом.

„Ово је само једна од активности пројекта „У борби против дистрофије“ коју организујемо у сарадњи са градом. Осим овог пројекта, тренутно се реализују и „Помоћ у кући“, услуга релакс масажа лица и програм за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

Захваљујући доброј сарадњи са градом и градоначелником, у Лесковцу је направљен велики помак што се тиче нашег положаја. Не само по питању приступачности већ и у развоју социјалних услуха и других програма који доприносе оснаивању и социјалној инклузији ове популације.“

Госпођа Стојановић је додатне речи захвалности упутила тиму градоначелника Лесковца истакавши да је он особа која увек нађе времена да саслуша проблеме, жели да помогне и подржи. „Ми знамо да локална самоуправа искрено жели да особе са инвалидитетом буду равноправни грађани заједнице јер ми можемо да дамо велики допринос свеопштем напретку. Ми функционишемо као тим и сигурна сам да ћемо у најскоријој будућности направити још већи помак.“

Као један од најзначајнијих примера напретка али и добре сарадње са локалном самоуправом, госпођа Стојановић је навела да ће ускоро једна чланица неког од девет удружења особа са инвалидитетом започети процес вантелесне оплодње која ће се финансирати из буџета града. Захваљујући доброј сарадњи она ће добити прилику да се оствари у улози мајке, што је по мишљењу чланова један преседан и корак напред у положају ове осетљиве групе.

У име локалне самоуправе и градоначелника Лесковца присутнима се обратила помоћница градоначелника Андријана Васић:

„Локална самоуправа чини велике напоре како би живот особа са инвалидитетом био лакши. Пре свега кроз стабилизацију ваших буџета, финансирање програмских и пројектних активности. За те намене је из буџета града у последње четири године издвојено чак 150 милиона. Притом је зграда Центра за социјални рад након пола века реконструисана, износом од 44 милиона динара, потпуно прилагођена особама са инвалидитетом. Широм града су постављене рампе а улази прилагођени како би особе са инвалидитетом могле да им приступе без потешкоћа. Има још препрека које ваља савладати, има још људи које треба саслушати, још проблема које треба решити, али смо за ове четири године успели да направимо велики помак, а уз довољно разумевања, посвећености и жеље да идемо напред, ни успех неће изостати.

Данашњи дан је добра прилика да укажемо колико је важна солидарност и толеранција, међусобна сарадња и поштовање, али и разумевање проблема и препрека са којима се и даље сусрећете како бисмо заједно успели да их превазиђемо. И даље идемо истим путем, и даље идемо истим циљем и знајте да и даље имате велику подршку града, и то из срца.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија