wrapper

Данас је у Народном позоришту Лесковац одржана Светосавска академија у организацији Техничке школе „Раде Металац“ уз поштовање епидемијских мера.

На свечаности су уручене светосавске повеље, а скупу се у име домаћина обратио директор Техничке школе „Раде Металац“ Данко Данковић, који је рекао:

„Велику захвалност за организацију свечаности дугујемо, свој деци, ученицима, васпитачима, наставницима и директорима предшколске установе, основних и средњих школа, Лесковачком црквеном ансамблу Бранко као и свим установама у граду које су нам уступиле свој простор или узеле учешће у активностима, а посебно локалној самоуправи на челу са градоначелником доктором Гораном Цветановићем.

О Светом Сави је тешко рећи нешто што већ није речено Он је вековима инспирација, светло на крају тунела у тешким временима, НАША ВОДИЉА - како је и слоган овогодишњих свечаности.“

„Сви ми, а просветни радници посебно, ходајући утабаним стазама духовног нам оца Саве, имамо јасан задатак да утиремо нове путеве науке и учења и нашем покољењу оставимо бољу и успешнију државу, тиме што свако од нас даје највише и најбоље од себе, показујући својим личним примером, генерацијама ученика које образује, значај школе, вере, знања и васпитања.

Кроз избор између предаје и борбе, лицемерја и пожртвованости , страха и слободе, свађе и уједињења, свакодневно се суочавамо са Светосавским заветом, а тај Завет, Савино завештање, наше је упориште и светионик,“ – додао је директор Данковић, говорећи у име домаћина светосавских свечаности.

Након уручене Светосавске повеље за допринос ширењу духа Светосавља и унапређењу образовно-васпитног рада у протеклој години, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је рекао:

„Утемељивач српског просветитељства и духовности, Свети Сава, нам је оставио тежак задатак - да наставимо његову просветитељску улогу, те да у складу са тим, вредно радимо на развоју образовања. Вођени тиме, ову област смо поставили за императив нашег делања, што говоре планирана издвајања за 2022. годину од скоро 800 милиона динара, што је дупло више од периода који је иза нас, односно 16% укупног буџета града Лесковца. Вођени светосавском идејом и визијом, морамо увек имати на уму да је улагање у младе, образовање и школство, најсигурнији пут у бољу будућност свих нас, што ћемо још једном потврдити сутра на додели награда младим талентима када ћемо 296 младих подржати са 8,8 милиона динара, најбоље уложен новац у наше научнике, уметнике, спортисте, математичаре, нашу будућност, али и нашу садашњост.“

Градоначелник Цветановић честитао је свим ученицима и просветним радницима Савиндан.

„Свим ученицима и студентима желим да живот Растка Немањића и његова просветитељска мисија у ширењу знања буду инспирација и водиља. Најсветлији дан образовања честитам и просветним радницима, чија је улога у образовању и васпитању од непроцењивог значаја.Најискренијим честиткама придружујем и жељу да сви појединци и све установе следе пут најбољих у историји просветитељства и унапређивања образовања, као једног од најважнијих аспеката за постизање личног, професионалног и друштвеног просперитета.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија