wrapper

У Палати "Србија" данас је одржана конститутивна седница Националног тима за препород села Србије, којој је присуствовао и председник Републике Србије Александар Вучић.

Испред Града Лесковца седници је присуствовао Милан Стојковић, помоћник градоначелника Лесковца.

Седница је окупила академике, стручњаке који се баве проблемом села, пољопривредом, али и другим областима, као и јавне личности које у свом раду скрећу пажњу на услове живота на селу и потребу да се они побољшају и села оживе.

Један од говорника био је и глумац Ненад Јездић, који се и сам бави воћарством.

"Са нестајањем села нестала би и Србија. Од 4.700 насеља у Србији нестаје њих 1.200. У 1.000 села има мање од по 100 становника. У више од 200 села нема никог млађег од 20 година. У селима данас има 260.000 момака између 40 и 50 година, и око 100.000 девојака исте доби које нису засновале своје породице", навео је Ненад Јездић.

Пробудимо се, поручује Јездић. "Освестимо се, ставимо прст на чело сви ми који желимо добро нашој Србији. Употребимо сва знања и могућности да спасимо српско село, све засеоке и махале широм Србије", рекао је Јездић.

Економиста Милан Простран рекао је да су се црвене лампице упалиле када је 2012. завршен попис пољопривреде. "Уочено је да се неколико стотина хиљада хектара не обрађује, милион говеда је мање", подсећа Простран.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конститутивној седници поводом формирања Националног тима за препород села Србије да је опстанак села од пресудног значаја за Србију.
"За Србију је село од пресудног значаја и све што ви смислите да треба да се уради - подржаћемо", рекао је Вучић.

Упозорио је да ће се тиме много новца "бацити у бунар", јер се не могу зауставити људи који желе да живе у граду, али указује и да је то питање од националног и безбедносног значаја.

"Причамо да нас је 7,3 милиона људи, али очекујте да се 2021. запрепастимо и када будемо видели да нас је 6,4 милиона у Србији, то је наша последња процена. Тај број људи драматично пада из дана у дан", упозорио је председник.

Тим се оснива на иницијативу Милана Кркобабића, министра без портфеља. Он је овом приликом истакао:

„Морамо да делујемо јако и одлучно. Чланови овог тима су људи ума, знања и заната. Њихово дело је предлагало и њихово дело је одредило да они данас седе са нама.

Села Србије се празне, и овај процес се неће завршити сутра. То је особеносст рубних и малих земаља. То је усуд малих земаља. "Мало руку, малена је снага", рече Његош.

Село није само пољопривреда, село је много више од тога. То је нови концепт, нова здравствена политика.“

Извор, текст: rts.rs

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија