wrapper

У Дому културе „Тихомир Ракић“ у Печењевцу данас је одржана пољопривредна манифестација „Кромпиријада“.

Ову манифестацију отворио је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић који је рекао:

„Лесковачка котлина важи за место које је идеално за узгајање повртарских култура, а место које се издвојило као центар производње кромпира је управо Печењевце где смо 2005. године почели са одржавањем „Дана кромпира“. Ова манифестација бави се промовисањем кромпира, чијом производњом се бави велики број породица које живе у Печењевцу и околним местима. Кромпир и јела справљана од кромпира су традиција карактеристична за целу Србију, зато ми је драго што смо успели да направимо и одржимо овако лепу манифестацију.

Пољопривредници знају да је град Лесковац њихов сигуран партнер, који подржава њихова домаћинства и рад. У периоду од 2013-2020. године, за пољопривредне произвођаче који су улагали у опрему за сточарство, воћарство, пчеларство, подизање нових воћњака, куповали пластеничку фолију, системе за наводњавање или копали бунаре, издвојено је око 230 милиона динара, тачно је 2700 наших земљака користило субвенције. У току је провера захтева на терену, након чега ће бити познат коначан број пољопривредника који испуњавају услове за добијање субвенција града у 2021. години. Добро је познато да субвенције делимо децембра месеца, на крају године, и могу да вам кажем да се пријавио највећи број пољопривредника, чак 1067. Јуче смо на седници Скупштине града у оквиру ребаланса буџета усвојили да ћемо 16 милиона више издвојити за све захтеве и биће исплаћена највећа сума до сада од 45 милиона, скоро 400 хиљада евра."

Добродошлицу на манифестацију пожелео је директор Дома културе у Печењевцу, Мирослав Станојевић.

„Желим вам срдачну добродошлицу на овогодишњу Кромпиријаду, на манифестацију коју је председник Републике Србије Александар Вучић означио као нешто најбоље из Србије, објавивши је на његовом званичном сајту. Изузетна је част за нас, као и за некога који је снама све ове године, од самог почетка у организовању ове већ традиционалне манифестације је др Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, и докле год је тако Дан кромпира ће живети. На томе вам захваљујемо са жељом да будете наш гост још много година.“

„Морамо споменути наше пољопривреднике, који су донели оно што су производили током читаве године, оволики број изложеног кромпира говори да ће се ова повртарска биљка гајити дуго у овом крају,“ – додао је директор Станојевић.

Након отварања Кромпиријаде уручене су награде пољопривредницима који су победили на квизу знања.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија