wrapper

Данас је у сали Скупштине града Лесковца одржана 51. седница Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца.

Kaда је реч о епидемијској ситуацији, следећи подаци надлежних здравствених институција су изнети: у последњих 24 часа из нишких лабораторија за град Лесковац стигло је 195 резултата тестирања од којих је 39 позитивно. До сада је вакцинисано 50.675 лица првом дозом, а другом 22.389 лица.

У лесковачкој ковид болници је тренутно смештено 163 пацијената, било је 17 пријема и 25 отпуста, ниједно лице није упућено у Клинички центар Ниш или Крушевац, а троје лица је преминуло (два пацијента из Власотинца и један из Лесковца). На кисеонику је 126 лица, а на респиратору 7.

Градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић је апеловао на грађане да се упркос овом благом побољшању ситуације придржавају прописаних мера и да се вакцинишу.

„С обзиром на то да се следеће недеље обележава један од највећих православних празника Васкрс, као и Међународни празник рада, најважнија порука коју на данашњој седници желим да упутим свим нашим суграђанима је да се придржавају свих противепидемијских мера како се епидемијска ситуација не би погоршала. Сведоци смо да је до сада после сваког већег празника током којег већина људи не ради број заражених нагло растао, тако да желим да апелујем да наше грађане да пазе на себе и своје здравље како бисмо избегли затварање града, преоптерећеност ковид центра и нове жртве заразне болести Ковид 19.

Када упоредимо прошлогодишњи Васкрс са тренутном ситуацијом, иако је корона потпуно преусмерила наше планове и приоритете, евидентно је да смо у много бољој позицији. Донекле смо навикли да живимо са вирусом, али је највећи помак на којем могу да нам позавиде и најразвијеније земље света – имунизација.“

Специјалиста епидемиологије, др Иван Соколовић, је, говорећи о актуелној епидемиолошкој ситуацији и имунизацији рекао:

„Иако је до данас прву дозу вакцине примио 25,69% пунолетног становништа града Лесковца, а од тога ревакцинисано 20,34% позивамо грађане да се у што већем броју одазову вакцинацији, како би се брже дошло до колективног имунитета. Поред редовне ревакцинације са заказивањем, врши се вакцинација без заказивања АстраЗенеком и Фајзер вакцином, очекује се и Спутњик вакцина, а ускоро и веће количине Синофарм вакцине за незаказана лица,“ – и апеловао да се избегавају окупљања у већем броју и смањи број контаката, да се носе заштитне маске, одржава физичка дистанце и редовна хигијена руку.

Говорећи о имунизацији, градоначелник је саопштио да се без прекида врши вакцинација грађана који су се пријавили преко е-управе, као и ревакцинација, а да се вакцинација без заказивања одвија по плану којем је изнео др Соколовић.

Захваљујући Привредној комори се успешно спроводи и вакцинација запослених у лесковачким фирмама. До сада су вакцинисани запослени у компанијама: ДЦП хемигал, Бим текс, Џинси, Лескобегз, Јура, јуче је почела вакцинација запослених у Здрављу и Моравки про, а ускоро ће бити организована вакцинација у фирмама Младост, Аутостоп и Аптив. Започет је и процес вакцинације припадника ромске популације, до сада је прву дозу примило њих 100, а с обзиром на то да је у Лесковац стигао довољан број вакцина са тим процесом ће се ускоро наставити.

У оквиру друге тачке дневног реда Александар Костић из Сектора за ванредне ситуације Одељења за ванредне ситуације у Лесковцу је представио Анализу процене ризика од катастрофа која је данас на штабу усвојена.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија