wrapper

У организацији Народног музеја Лесковац, Института за савемену историју Београд и Центра за историјска истраживања Филозофског факултета у Нишу одржан је научни симпозијум „Разлози, искуства и последице слома Југославије 1941. и 1991. године“ у сали за научне радове Народног музеја у Лесковцу.

Поменути скуп отворио је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић речима:

„Лесковац је место које се данас развија, гради и напредује на свим друштвеним пољима, али и место које не заборавља своје претке и херојску прошлост српског народа. Доказ томе је управо овај научни симпозијум посвећен 80-огодишњици од избијања Другог светског рата у Југославији, који са својим партнерима организује Народни музеј у Лесковцу. Као градоначелник поносан сам на све што су до сада урадиле установе културе града Лесковца. А када је у питању организација научних скупова и издавање научног часописа из области историје, археологије, етнологије и историје уметности, Народни музеј у Лесковцу је показао да у том послу заиста нема премца.“

„Свесни смо значаја историјске науке за очување истине о страдању Лесковца и југа Србије у Другом светском рату, као што смо свесни и да без историјске истине не можемо градити будућност,“ – додао је градоначелник Цветановић.

Након тога, присутнима се обратио доц. др Дејан Антић, који је рекао:

„Град Лесковац је данас, 8. октобра 2021. године домаћин научног симпозијума који има не локалну, већ националну димензију. Он је у овом моменту престоница историјске науке. Нажалост, музеј ове године по пројекту није добио финансијску подршку Министарства културе за реализацију скупа. Али је локална самоуправа Града Лесковца у тренутку када је било потпуно неизвесно да ли ће скупа бити изашла у сусрет и из својих средстава помогла не само организацију симпозијума, већ и припрему новог броја Лесковачког зборника, његову штампу и дистрибуцију. То мени, а и свима нама говори само једну ствар, да је градоначелник др Горан Цветановић човек који је и те како свестан значаја науке о прошлости, али и оно још важније, човек коме је стало до историјске истине, а самим тим и до очувања националног идентитета српског народа са југа Србије. Зато се у име организатора овог симпозијума посебно захваљујем градоначелнику Лесковца и локалној самоуправи коју он предводи на несебичној помоћи коју су пружили.“

На данашњој конференцији за медије, градоначелник Цветановић је поделио важну новост, која се тиче ближе историје нашег града, што је чини још значајнијом, а то је податак да ће се у наредној години реконструисати Сарајевски мост улагањем од 4 милиона евра од стране Владе Републике Србије, као и да ће бити завршен до краја следеће године и бити осветљен као мост Врла.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија