wrapper

Члан Градског већа града Лесковца Жарко Богатиновић, заједно са Сањом Туцаковић, чланицом Већа Крагујевца и Миланом Чавићем, председником Скупштине општине Бачка Паланка, у својству победника такмичења Екоопштина и представника Сталне конференције градова и општина, учествовали су на скупу Француска–Балкан–Европа, који се одржао у француском граду Дижону. Тема скупа биле су европске перспективе Западног Балкана и сарадња локалних и регионалних власти, а на позив града Дижона, амбасаде Француске у Београду и Министарства за европске и спољне послове Француске.

Овај међународни радни скуп званичника и локалних представника из Француске и са Западног Балкана, окупио је и представнике удружења локалних власти на Балкану, стручњаке из региона, као и представнике дипломатских представништава Француске на Балкану. У фокусу разговора била је европска будућност Западног Балкана и питања у вези са европским интеграцијама и процесом придруживања, посебно на локалном нивоу, а све са циљем промовисања сарадње француских локалних и регионалних власти. Такође, организована је посета Међународном центру за гастрономију и вино у Дижону.

Будући да је Град Лесковац један од победника у такмичењу за Екоопштину, у области одрживог управљања водама, Жарко Богатиновић, као члан Градског већа, имао је прилику да на радном семинару изложи искуства и добре примере из Лесковца, и он је том приликом истакао:

„Регионална сарадња и добросуседски односи су један од критеријума приступања ЕУ и неопходни су како би се регион Западног Балкана унапредио и ускладио са условима живљења унутар ЕУ. Регионалне иницијативе попут Савета за регионалну сарадњу, Регионалне канцеларије за сарадњу младих или Мрежа асоцијација локалних власти Југоисточне Европе (НАЛАС) доприносе и сарадњи на локалном нивоу, размени добрих искустава и примера добре праксе, а што доводи до укупног побољшања пружања услуга грађанима од стране регионалне и локалне самоуправе у региону Западног Балкана.

Очекивања локалне самоуправе од процеса европских интеграција су велика. Пре свега односе се на достизање одређеног нивоа европских стандарда, не само у сврху интеграција, већ пре свега у сврху унапређења квалитета живота грађана у локалним заједницама. Да би се то постигло, потребна је свеобухватна реформа, пре свега капацитета локалних службеника и доносиоца одлука на локалном нивоу, како би се европски стандарди и вредности добро разумели, затим прилагодили локалном окружењу и квалитетно применили. У том смислу, очекујемо и од националих нивоа и од ЕУ да се чује глас локалних самоуправа јер оне представљају оне изворне потребе и ставове грађана локалних заједница. Неопходно је снажније укључити и консултовати локалне самоуправе у процесу европских интеграција, у потпуности их укључити у преговарачке структуре на националном нивоу у сврху обезбеђивања увида у потребе и реалне капацитете за примену европских стандарда. Нарочито је важно повезивање на регионалном нивоу, како би се на тај начин, увидели заједнички проблеми и пронашла применљива решења за регион“.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија