wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас у Доњем Стопању посетио повртара Далибора Стаменковића који се бави производњом крастваца, парадајза и зелене салате.

„Наглашавајући да је пољопривреда грана на коју се у нашој земљи и крају углавном ослања привреда обилазимо пољопривреднике нашег краја да се упознамо са њиховим радом и њиховим потребама. Што се тиче господина Стаменковића, посао је наследио од својих родитеља, а повртарством се активно бави већ 20 година. Годишње произведе негде око 50 тона парадајза и око 150 тона краставаца, краставац сади 2 пута годишње – у овом периоду и на јесен, и са годишњим приносом од 100 хиљада главица зелене салате, коју гаји у зимском периоду. Своје производе даље пласира на откупним местима за пољопривредне производе, и око 90 % његове производње се извезе.

У пластеницама је тренутно актуелна берба краставаца, а за неких 20-ак дана очекује се и почетак бербе парадајза. У разговору са произвођачима ове културе сазнали смо да су задовољни откупном ценом која износи 70-90 динара и у рангу је прошлогодишње“ – рекао је у Доњем Стопању данас градоначелник и додао:

„Пластеничка производња се у лесковачком крају простире на око 1700 хектара. За гајење краставца и парадајза најбоља су дубока, плодна и растресита земљишта богата органским материјaма, а на основу површине под којом се у нашем крају гаје, долазимо до закључка да земљиште у нашем крају погодује овој култури. Због тога, али и субвенција којима ми као Град помажемо пољопривреднике, приметан је раст површине под пластеницима у којима се гаје ове биљке.“

Далибор Стаменковић, власник пластеника које је данас обишао градоначелник Цветановић, је казао како су у материјалном смислу задовољни животом, али да њихов рад изискује много труда и жртвовања и да су на њиви од јутра до мрака. Додао је да конкурише за субвенције града и републике што му много значи. Стаменковић је додао да се његова четворочлана породица бави пољопривредом и да по потреби ангажују сезонске раднике и да производе пласирају у локалне хладњаче.

Одговарајући на питање новинара градоначелник је казао да ће се субвенције пољопривредницима традиционално делити крајем године.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија