wrapper

У Свечаној сали лесковачког Дома здравља данас је чином сечења славског колача обележена лекарска слава – Свети Козма и Дамјан. Сечењу колача је присуствовао и градоначелник Лесковца, дoктор медицинских наука Горан Цветановић, као и велики број здравствених радника и гостију.

Присутнима је најпре добродошлицу пожелео др Милан Петровић, председник Окружне подружнице Српског лекарског друштва и помоћник директора Опште болнице Лесковац.

„Дан Светог Козме и Дамјана обележавамо већ 31 годину заредом, а започели смо је овде, у просторијама Дома здравља, у организацији Српског лекарског друштва. Надам се да следеће године лекарску славу прославимо без ковида и да будемо у знатно већем броју него сада“ – навео је др Петровић.

Након чина сечења славског колача, у својој беседи, отац Звонимир Живковић је истакао:

„Изузетна ми је част и задовољство да се 31 годину окупљамо око славске иконе светих лекара Козме и Дамјана. Имали смо и тешких година, поготово прошлу и претпрошлу, када смо се борили са ковидом, али наш народ је одувек био истрајан, јер је народ Светог Саве, Немањића, народ који баштини православну веру. Лекарску славу ни у тим годинама нисмо прекидали, већ смо је достојно и достојанствено прослављали“.

Овогодишњи домаћин славе, др Сузана Митић, начелник службе опште медицине, истакла је:

„Желим да се захвалим нашем свештенству, али и градоначелнику Лесковца др Горану Цветановићу, који одлично познаје функционисање највећег Дома здравља у Јабланичком округу и који нам помаже у решавању наших проблема. Према хришћанском веровању, свети лекари Козма и Дамјан читав свој живот су посветили дајући здравље болеснима и беспомоћнима. Зато се данас ова слава слави, као заштита лекарске професије и здравствених установа. На данашњи дан бих послала једну поруку – да се међусобно више уважавамо, да поштујемо једни друге, да проблем једног од нас буде проблем свих нас, да се штитимо, јер имамо ту част, привилегију и мисију да лечимо и помажемо болесним људима“.

Славу је од др Сузане Митић преузела др Сузана Милутиновић, шеф кардиологије. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија