wrapper

Данас је Народна библиотека „Радоје Домановић“ Лесковац обележила јубилеј – 140 година од оснивања прве Читаонице у Лесковцу.

Том приликом директор ове установе Весна Илић казала је следеће:

„Први записи о постајању и организовању читаоница у Лесковцу пронађени су много раније, али званично је регистрована у јуну 1879. године на иницијативу грађана Лесковца. Та прва Читаоница је доказ интелектуалне свести и продуховљености челника града. У годинама које долазе Читаоница у Лесковцу се споро развијала, да би те 1935. године прерасла у Народну библиотеку, а децембра 1959. године добила назив који данас носи – Народна библиотека „Радоје Домановић“. Данас стојимо на месту где су генерације библиотекара пре нас градиле и преносиле новим наследницима свој ентузијазам и знање. “

„Библиотеке су спој традиционалног и модерног зато опстају толико дуго, зато се најбрже прилагођавају модерним технологијама, зато су у својим фондовима сачувале целокупно људско и цивилизацијско знање,“ – додала је директорка Илић истиући да није узалуд говорио Свети Сава да „се народ који нема свога писма, нема својих књигописаца и својих књигољубаца не може звати народом“.

„Данас у свету постоји више стотина хиљада библиотека, јавних, кућних, универзитетских, школских, црквених, националних, специјализованих... А њихов тачан број немогуће је одредити.

И Лесковац има своју библиотеку. И то какву! Ове године слави своју 140. годишњицу од оснивања прве Читаонице, јубилеј који је од великог значаја за нашу друштвену заједницу и саставни део нашег опстанка кроз вихоре времена,“ – казао је градоначелник др Горан Цветановић.

„Лесковац је највише задржао своју чисто патријархалну и националну индивидуалност. Међутим, баш из те патријархалности, развила се, доцније, интензивна интелектуална снага Лесковца и лесковчана, и на темељу јаких националних особина излегла је Читаоница 1879. године, на иницијативу баш тих упорних Лесковчана.

Искрено препоручујем и подржавам прославу јубилеја наше Библиотеке. Локална самоуправа ће активно подржати све програме предвиђене у част ове прославе“, - додао је градоначелник Цветановић и честитао им славу.

Народна библиотека Лесковац данас је сечењем колача обележила и славу – Свети Ћирилио и Методије и тиме обележила и Дан словенске писмености и културе.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија