wrapper

Радови на изградњи друге фазе Централног постојења за пречишћавање вода, на Линији муља изводе се планираном динамиком.

На градилишту се данас изводе радови на бетонирању трећег такта на висини од 12 метара изнад земље, бетонирању доње плоче моста гравитационог угушћивача дигестованог муља, бетонирању преливног канала гравитационог угушћивача дигестованог муља, бетонирање темеља складишта течног нафтног гаса, монтирање оплате четвртог завршног такта у висини од 4 метара, бетонирање темељних зидова електроблока угушћивача муља, котловског постројења и механичког угушћивача муља.

Градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић, обишао је градилиште са сарадницима како би испратио напредак радова. Цветановић је приликом обиласка казао како му је велика част и задовољство што је део једног овако великог пројекта и додао да му је такођезадовољство што је са својим сарадницима био и део изградње прве фазе Постројења, односно линије воде у коју је уложено 10,4 милиона евра.

„Данас смо овде да видимо шта је за месец дана урађено на другој фази. Ово је велика инвестиција коју финансира Влада Републике Србије, Министарство за заштиту животне средине у износу од 497,5 милиона динара и завршетак изградње објеката се очекује марта наредне године, док се пуштање у рад очекује срединемо 2021. године“ – рекао је градоначелник на градилишту и додао да је овај пројекат значајан за Лесковац јер ће ослободити Град Лесковац и велике фабрике попут „Аптива“ од коришћења канистера чије пражњење финансира град.

„Важно нам је да се овако крупни и капитални пројекти у граду заврше у року, зато се ради и по лошем времену. Овде ће данас бити уграђено преко 60 кубика бетона и да није кишно време било још више радника него што смо затекли. За месец дана се овде види драстична разлика и ја сам динамиком извођења радова веома задовољан. Издвојићемо средства и за пражњење објеката Линије воде, око 200 хиљада динара, како би извођач проверио њихово стање и урадио евентуалне потребне санације“ – закључио је градоначелник Цветановић и додао да је вода извор живота и да је зато важно започети са процесом пречишћавања отпадних вода.

Маја Милошевић Милојић, директор пројекта „Управљање отпадним водама Града Лесковца“ казала је да ће након изградње објеката Линије муља уследити суве и мокре пробе са водом која је тренутно у првој фази с обзиром на то да ће колектор доћи неколико месеци касније.

„Пробни рад линије воде ће трајати око шест месеци, док ће пробни рад Линије муља трајати око три месеца. Пре свега ћемо извршити одређење санације на базенима Линије воде, и као што је градоначелник рекао, испразнићемо их у ту сврху током наредне недеље. Комплетна реализација пројекта је средина 2021. године“ – казала је Милошевић Милојић.

Радови на изградњи објеката Линије муља почели су 6. јуна 2019. године.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија