wrapper

У овој години град Лесковац је за пројектно финансирање Историјског архива определио средства у износу од 1 100 000 динара, захваљујући чему је једна соба депоа опремљена модерним покретним регалима.

Овим пројектом, односно постављањем регала са полицама на подним покретним шинама, добија се високо функционални  складишни и архивски систем.

„Налазимо се у установи која је током последњих неколико година поприлично променила свој изглед на боље, захваљујући издвајањима како из градског, тако и из републичког буџета – рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић који је данас обишао Историјски архив.

Најпре је због недостатка простора, град 2014. године Историјском архиву омогућио коришћење дела старе зубне поликлинике за смештај архивске грађе. Исте године је локална самоуправа заједно са Министарством културе и информисања учествовала у адаптацији тог простора са износом од око 700 000 динара.  У 2015. години реализована је прва фаза адаптације матичне зграде архива, у шта је уложено око 1.700.000 динара. У 2016. радови на реконструкцији овог објекта су настављени и за то је из градског буџета издвојено још милион динара.

Прошле године Историјски архив у Лесковцу почео је да иде у корак с временом и прати светске трендове чувања и заштите архивске грађе. Тако је уз помоћ Министарства културе, а у оквиру пројекта дигитализација архивске грађе, набављен скенер у вредности од 1,6 милиона динара.

Историјски архив Лесковац чува део културног наслеђа са подручја града Лесковца и општина Лебане, Бојник, Медвеђа, Власотинце и Црна Трава. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија