wrapper

Награда за најбоље стрип издање домаћих аутора у 2017. години, додељена је стрип серијалу ''Вековници'',  а осим признања ауторима, представља и признање граду Лесковцу, који је, посредно, кроз одобрена финансијска средства, дао допринос његовом издавању.

- У претходне три године, Град Лесковац је за финансирање пројеката у области културе, издвојио 18 милиона динара. Реализација ових програма за локалну самоуправу представља посебну одговорност, због чињенице да је однос према култури, показатељ развоја и зрелости једне заједнице - истакао је Јован Јовић, шеф одсека за културу, спорт и информисање Одељења за друштвене делатности и локални развој.

Марко Стојановић, један од аутора ''Вековника'', стрип серијала који је већ побрао бројна домаћа и међународна признања, помало је затечен одлуком жирија на 62. Међународном сајму књига у Београду, да се по први пут, у конкуренцији неколико стотина писаних издања, награда додели стрипу:

- Можда због тога што је на њему радило 79 аутора са територије читавог Балкана, што је својеврсни рекорд или зато што је предговор писао чувени холивудски режисер Russell Mulcahy (Горштак, Рикошет). У сваком случају, то са наградом је потпуно нетипично и због тога ми је признање још драже. Тако је врло важно да је награда припала и граду Лесковцу, односно ''Darkwood''-у, који су помогли његово издавање, препознавши квалитет серијала ''Вековници''. Подржан је девети број ''Земља чуда'', али и осми ''Каинов сој'', прошле године презентован кроз изложбу ''Лесковац-Софија, преко Вековника'' – рекао је Стојановић.

На конференцији за новинаре говорила је и Гордана Ђорђевић, председница Комисије за доделу средстава пројектима у области културе, која је изразила посебно задовољство што је Балканска школа стрипа- кроз коју су настали ''Вековници'', оправдала поверење, јер је ове године за финансирање из буџета конкурисало много квалитетних пројеката.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија