wrapper

У индустрији текстила и одеће у пограничном региону Србије који се наслања на Бугарску предњаче мале породичне фирме са десетак запослених које раде, углавном, услужне послове за друге компаније.

Само 17% регистрованих фирми има своју робну марку – неки су од закључака студије у оквиру које су анализираниасортиман и расположиви производни капацитети  у овој пограничној области.

Анкетирани привредници изјавили су да парафискални намети чине окружење недовољно стимулативним за производњу, али је чињеница да већина фирми послује на традиционалан начин и не бави се испитивањем потреба купаца, као ни маркетингом – рекла је представник агенције ДЦГ, која је радила студију, Јасмина Димитријевић.

Да би  се број домаћих извозника текстила на овом подручју повећао, неопходно је усвојити савремене стандарде у пословању, показује анализа. Предност овог краја чини стручан кадар који може да одговори захтевима савременог тржишта.

-Вама је познато да је Лесковац град са дугом традицијом у области производње текстила. Та је индустрија прошла тежак период пропадања и почела, дословце, да се диже из пепела у виду приватних текстилних компанија које се боре за своје место у овој привредној грани. Задатак свих нас, од градских институција до струковних удружења је да им помогнемо у том послу – рекао је заменик градоначелника Лесковца, Драган Јовановић.

Пројекат „Заједно на европском тржишту – заједничке могућности за предузећа у индустрији текстила и одеће из прекограничних региона“ спроводе Град Лесковац и Струковна организација за текстил и одећу у Ћустендилу, Република Србија, Бугарска привредна комора и Република Бугарска, кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарске и Србије. Вредност пројекта је нешто више од 170.000 евра, а он се кофинансира од стране Европске уније кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија. 

Tagovano

Галерија слика

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија