wrapper

У Народном музеју у Лесковцу одржана је промоција монографије Пет векова јашуњског манастира Светог Јована Претече.

" Поред живе речи Божије која се свакодневно чује у православним храмовима најбоље и најдуже сачуване речи похрањене су у књигама, повесницама које поруку прошлости трајно шаљу и преносе у будућност. Са том идејом рађена је и монографија Јашуњски манастир Светог Јована Претече - рекла је Мира Ниношевић, директорка Народног музеја.

На овој монографији радило је троје аутора Светлана Пејић, Верољуб Трајковић и Мира Ниношевић, а резултат свега тога представљен је управо на данашњој промоцији. Монографија се састоји из два тома и она је допринос обележавању јубилеја манастира. На овој публикацији радило је много сарадника међу којима су и рецезенти др историјских наука Иван Бецић и др историјских наука Дејан Антић.

"Посебну улогу у историји хришћанства на Балкану играли су манастири, који су били чувари традиције. Нарочити значај  имају они манастири чији су темељи били на остацима древних манастира и били једини прави светионик вере. Јашуњски манастир припада управо тој категорији манастира. Пет векова манастира Светог Јована претече свакако је значајан јубилеј који треба искористити и презентовати јавности на начин на који то оваква светиња заслужује. Управо из тог разлога ова монографија служи да попуни једну историјску белину - казао је историчар Иван Бецић.

"Мало је народа који се могу похвалити богатим историјским наслеђем и мало је градова који се могу понсити бројним духовним и културним врелима ко што је то град Лесковац. Написана на око 350 страна у колору са великим бројем фотографија, скенираних документа, писама, повеља и аката, монографија коју данас промовишемо Јашуњски манастир Светог Јована Претече од 1517. до 2017. године представља значајно дело за историју духовности југа Србије - рекао историчар Дејан Антић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија