wrapper

Министар финансија Синиша Мали данас је посетио југ Србије и том приликом боравио у Лесковцу где је са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем и привредницима из Лесковца разговарао о економији, инвестицијама, економским мерама Владе Републике Србије и плану Србија 2025.

Градоначелик Цветановић је дао уводну реч на састанку:

„У складу са политиком председника Александра Вучића, као део његовог тима, свакоднедно чинимо велике напоре како бисмо од Лесковца направили погодно место за живот. Поносно кажем да смо 2019. годину завршили са суфицитом у буџету у износу од 39,5 милиона динара. Буџет за 2020. годину износи 4,7 милијарди динара. Подсећам да је буџет 2012. године, када смо преузели одговорност, износио 3,5 милијарде динара. То говори да се данас за потребе наших суграђана издваја милијарду и 200 милиона више него тада“ – рекао је Цветановић и изнео повољне економске податке о Лесковцу:

„Иако смо имали велике препреке, успели смо да их превазиђемо и да подигнемо екомонију нашег града. Да постанемо град са повољним пословним окружењем који је први у Србији четрвти пут добио сертификат за локалну самоуправу са повољним пословним пословним окружењем са испуњеношћу услова од 96,33%. Фајненшл тајмс нас је ставио на друго место европских мањих градова у које се исплати улагати. Од 2012. је отворено преко 8000 нових радних места захваљујући страним и домаћин инвеститорима.“

Градоначелник се данас посебно осврнуо на отворене фабрике, проширене погоне и нова радна места у њима: „Захваљујући председнику Александру Вучићу, имамо новоотворену фабрику Аптив пакард, улагање 25 милиона евра. Тамо тренутно ради 1800 радника, а биће запослено још 1200. Јура је отворила још два нова погона, Јуру 2 и Јуру 3, и укупни број запослених прелази 2850 радника. Џинси је отворио две нове фабрике и захваљујући Владе Републике Србије са улагањем од 196 милиона динара се преселио у зграду некадашње Синтетике. Терастил, румунска компанија, је у некадашњи Интерлеминд уложила 11,5 милиона евра. Отворили фабрику 2017. на Дан града, па 2018. проширио погон. Аутостоп проширио производњу, Лескобегз се преселио у нови погон где је уложено милион евра. Холандска компанија је у Грделици отворила свој погон, а у последњих годину дана у Лесковцу су отворени Капитол парк из Велике Британије, са улагањем од 10 милиона евра, ЛИДЛ, Аман, Макси, Идеа, кинески тржни центри, Златан траг отворио производњу вафла и проширио ланац маркета. Треба истаћи чињеницу да се у Лесковцу у овом тренутку гради пет хотела, аква парк, гради се сајам и све оно што је више од 15 година било запостављено.“

На крају излагања градоначелник је закључио да локална самоуправа има одличну сарадњу са привредницима, да артикулише њихове проблеме, одржава комуникацију са њима, да ће наставити тако и пожелео им све најбоље у даљем раду.

Синиша Мали министар финансија је рекао да данас обилази југ Србије јер жели да са што већим бројем привредника разговара о њиховим потребама, сугестијама и евентуалним критикама.

„Последњих неколико месеци смо се као држава показали на један потпуно другачији начин. Држава Србија је у овом тешком периоду кризе пуно преузела на своја плећа. Чим је почела криза са корона вирусом припремили смо пакет економнских мера у укупном износу од 5,1 милијарду евра, 11 одсто нашег БДП-а. Не само да смо дефинисали мере, него сме започели и њихову имплементацију“ – рекао је Мали питајући привреднике да ли се сећају да је држава Србија некада у својој историји у последњих 100 година платила минималну зараду запосленима у приватном сектору као што то ради данас, или изашла са гарантном шемом од 2 милијарде евра, плус 200 милиона евра кроз фонд за развој како би приватним фирмама помогла за ликвидност и обртна средства.

„Водили смо се тиме да помогнемо онима којима је најпотребније, микро, малим и средњим предузећима у приватном сектору како бисмо спасили приватнике од кројача, фризера, обућара... Они су нам били фокус као никада до сада и гледали смо да направимо мере тако да немамо велики број незапослених у времне највеће економске кризе у целом свету. Једна мала, али економски снажна Србија је показала да може да прође кроз кризу на прави начин. Све то не бисмо могли да председник Вучић још 2014. није урадио реформе које су за резултат имале суфицит у буџету у претходне четири године и стабилне финансије“ – нагласио је министар Мали и осврнуо се на подсмех појединаца за помоћ од 100 евра сваком грађанину и изнео информацију да је до данас та помоћ исплаћена за 5,5 милиона људи.

„Грађани Србије на нашу земљу могу да се ослоне. Имали смо раст БДП-а од 5 одсто и зато је могуће да променимо многе ствари. Дошао сам у Лесковац да разговарам са вама сада када смо прошли кроз највећу кризу и можемо да се боримо за будућност. Велики су планови које имамо, а могу се сажети у две речи СРБИЈА 2025. То је програм који желимо да спроведемо у наредних пет година и који подразумева 14 милијарди евра, за инвестиције у инфраструктуру, да завршимо водоводне, канализационе мреже, путеве, у нове болнице, вртиће... Станове за младе брачне парове, екологију, туризам. Све радимо да бисмо подигли животни стандард грађана Србије“ – закључио је Синиша Мали у Лесковцу.

Након обраћања министра и градоначелника привредници су похвалили организацију и рад државе и града за време трајања епидемије вируса корона и упутили питања о даљој помоћи државе. Министар је одговарао на сва питања привредника и закључио да им министарство стоји на располагању.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија