wrapper

Након обиласка седишта Академије струковних студија Јужна Србија у Лесковцу, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић посетио је и градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића и присуствовао састанку са директорима свих основних и средњих школа у Лесковцу у сали Скупштине града.

На поменутом састанку градоначелник Цветановић се захвалио министру Ружићу на посети и истакао да је једини исправан и сигуран пут развоја сваког друштва, сваке државе кроз квалитетно и свима доступно образовање које ученике припрема за будућност, и додао да су издвајања за област образовања и васпитања из буџета града сваке године све већа, уз пуну посвећеност модернизацији услова школовања.

„Поносан сам на то што ниједну школу, било да је у питању град или неко околно место, нисмо заобишли када је у питању обнова или реновирање. До сада смо само у енергетску ефикасност објеката школа уложили преко 250 милиона динара, а као што сте малочас путем филма имали прилику да се уверите, уредили смо и изградили велики број фискултурних сала и школских терена у шта је уложено преко 200 милиона динара, које су деценијама уназад биле запостављене. Поменуте инвестиције су само део свега онога што смо као локална самоуправа успели да постигнемо како бисмо наш град учинили добрим местом за живот у којем ће млади након школовања желети да заснују породицу.“

„Влада Републике Србије нам пружа велику подршку у том процесу, па нам посете министара попут ове данашње много значе јер само конструктивним дијалогом и међусобном сарадњом можемо да стварамо још боље резултате. А свака година нам је у том погледу све тежа јер смо успели да поставимо високе критеријуме. Само у последњих неколико година лесковачке образовне институције су добиле бројна признања, Дечји вртић је 2014. године добио Светосавску награду, као и Дом ученика средњих школа који је исту добио 2018, Гимназија у Лесковцу од 2019. године носилац Сретењског ордена другог степена. Последња у низу награда је припала школи „11. октобар“ за установу која се највише истиче у Србији на пољу стварања што бољих услова за живот и школовање деце са сметњама у развоју. У питању је повеља „Проф. др Миодраг В. Матић“ коју додељује Друштво дефектолога Србије,“ – додао је градоначелник Цветановић.

Министар Бранко Ружић обратио се свим присутним директорима и рекао:

„Мени је данас веома драго што смо данас овде. Филм који смо имали прилике да погледамо је веома симболичан и јасан јер показује колико једна синергија озбиљног градоначелника и његовог тима са васпитно-образовним институцијама је невероватно значајна како бисмо дошли до бољитка и бенефита за све оне који учествују у том процесу. Желим да искористим прилику да честитам на свим Светосавским награда које су људи и инстутиције у Лесковцу добили, нарочито на последњој урученој градоначелнику Цветановићу.“

Министар Ружић се захвалио свим васпитно-образовним радницима што су се у претходних годину дана одговорно понашали у ванредним околностима, јер су они организатори васпитно-образовног рада и показали су висок степен организованости. Он се захвалио и ваннаставном особљу, свим учитељима, наставницима, професорима, а посебно деци, ученицима који су такође показали велику одговорност, али и родитељима који су показали изузетно разумевање.

Након министра, присутнима у сали обратила се директорка Музичке школе Станислав Бинички Биљана Миљковић која се захвалила Граду на бројним донацијама њиховој установи и истакла да ће следеће недеље, без обзира на отежане услове рада музичких школа у време пандемије, послати преко 20 ученика и малих ансамбала на републичко такмичење. Она је додала да је тренутно пријављивање ученика за упис у први разред Средње музичке школе и да је, као и сваке године, интересовање велико.

Директорка Гимназије и председница Актива директора средњих школа Драгана Цветановић казала је следеће:

„На територији града Лесковца има дванаест средњих школа и као што смо малопре видели град Лесковац на челу са градоначелником улаже и брине о свим средњим школама. Епидемиолошка ситуација у свим средњим школама је задовољавајућа и поштују се све прописане мере. На крају трећег класификационог периода ове тешке и изазовне школске године у свим средњим школама оперативни планови су реализовани у потпуности. Успех ученика у односу на претходне године нема већих одступања, све ово је резултат изузетне посвећености, труда и одговорности свих просветних радника, ученика и, наравно, родитеља, битне карике целог образовног процеса.“

Директор Основне школе Милутин Смиљковић и председник Актива директора основних школа Дејан Цакић истакао је да на територији града Лесковца укупно има 35 основних и средњих школа, заједно са истуреним одељењима то је преко 100 школских објеката о којима се брине локална самоуправа.

„Морам да напоменем да је ово територијално најраспрострањеније подручје и ове школе се налазе на подручју од 1025 км2. Сложићете се са мном да је ово један веома велики број школа о којима се одговорна локална самоуправа заиста одлично брине, али и поред ове чињенице можемо рећи да смо сведоци тога да је претходних неколико година заиста много уложено у образовање, у квалитет образовања и васпитања како градских тако и сеоских школа.“

Након састанака, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је са својим сарадницима и градоначеником Цветановићем посетио лесковачку гимназију. Министар је у пратњи градоначеника и директорке Гимназије Драгане Цветановић обишао информатички и биолошки кабинет ове васпитно-образовне установе и поздравио све ученике и запослене.

Директорка Гимназије Драгана Цветановић и директорка Економске школе Тања Петковић захвалиле су се министру Ружићу на посети, Граду и градоначелнику Цветановићу на константној подршци. Директорке ових васпитно-образовних установа представиле су своје школе са дугом традицијом које су расадници талената у којима су бројни ученици полазници Петнице и који у њихов град доносе бројне награде и признања са разних такмичења.

Министар Бранко Ружић рекао је да обе директорке поседују квалитет у вези са руковођењем, да је сигуран да ће одабрати прави тим који ће учествовати у образовно-васпитном раду и да то доводи до једне синергије која даје резултате које деца показују и додао да ће у Министарству увек имати партнера.

„На образовању почива развој сваког друштва и зато сам охрабрен овим боравком у Лесковцу, од самог почетка кад смо први пут овакав начин испромовисали дуално високо образовање, у пракси показали шта то значи за тржиште рада, за нова запошљавања, за стицање практичних знања вештина, затим и када смо разменили мишљења са колегијумом директора основних и средњих школа у једном од пет највећих градова у Србији и хвала градоначелнику Цветановићу на томе.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија