wrapper

Министар одбране Александар Вулин је данас посетио Лесковац и положио венац на споменик посвећен страдалима у сукобима и НАТО агресији 1990-1999 поводом обележавања 21. годишњице битке на Паштрику.

Венац су данас положили и градоначелник Лесковца др сци. мед Горан Цветановић и припадници ратне команде 549. моторизоване бригаде, учесници битке.

„Пре 21 годину, одиграла се злочиначка НАТО агресија, за коју нико није одговарао и за коју, како изгледа, свет се прави да нико и не треба да одговара. Србија, 21 годину не престаје да подсећа, а 21 годину читав свет покушава да се прави као да се НАТО агресија никада није десила, као да није било злочина, као да није било суверене земље, као да није било комадања територије Србије. Пре 21 годину, 549. бригада је показала зашто је херојска и зашто је део херојског народа, а 21 годину касније, ми не смемо да дозволимо да се заборави“ рекао је дана министар Вулин након церемоније полагања венаца.

„Ако ми заборавимо и ако Србија престане да тражи правду, и ако Србија престане да се сећа, то ће се поновити, поновиће се неком другом, малом и слободном народу. Управо зато, Србија је и одабрала да буде војно неутрална, да нико никада нашој војсци не би могао да нареди да чини неком другом народу оно што су чинили нама. Као што за 549. бригаду, као што за наш народ, као што за све нас, пре 21 годину предаја није била опција, тако и заборав данас није опција“ – закључио је министар Вулин.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас рекао:

„Велика ми је част да поново станем пред овај споменик и положим венац нашим сународницима и саборцима који су за одбрану наше отаџбине дали највредније – свој живот. Подизање споменика посвећеног палим борцима у сукобима и НАТО агресији од 1990-1999 је вечни подсетник на њихову храброст, посвећеност и љубав према овој земљи. То је наша обавеза, да сачувамо успомене на њих, њихову и жртву њихових најближих.

„Прекинута нит живота“, назив споменика, симболизује страдање оних чија су имена исписана на спомен плочи, симболизује све породице које су изгубиле очеве, браћу, синове... Они су се жртвовали и увек радили за домовину, за наш народ... Подигли смо споменик, да бар мало одужимо наш вечни дуг према њима, да будемо одважни пред историјом, пред прецима и будућим поколењима...“

Ратни командант 549. моторизоване бригаде генерал у пензији Божидар Делић истакао је да су борбена дејства на Паштрику „најтеже борбе које су вођене током агресије 1999. године“.

„Ми смо знали да морамо да не дозволимо да ниједан непријатељски војник буде на нашој територији док се воде преговори о миру и да нашем политичком руководству створимо услове да о миру разговарају на равноправној основи – рекао је генерал Делић додајући да су у томе и успели.

Говорећи о значају битке на Паштрику и сећању на њене хероје, учесника те битке генерал у пензији Стојан Коњиковац рекао је да учесници борбених дејстава треба да буду поштовани и уважени, како би дали пример младим генерацијама „како они треба да поступају у новим изазовима у данашње време.“

„Сведоци смо да се дуго није причало о овим борбама на Кошарама и Паштрику. Последњих година се о томе прича, снимају се филмови, подижу споменици. Треба наставити с том праксом и уважити све, посебно борце који имају здравствених и материјалних проблема“ истакао је Коњиковац и поручио да су „највећи хероји млади војници, резервисти, добровољци који су поднели терет ових борби“.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија