wrapper

У Скопљу се одржава форум поводом умрежавања односно стварања партнерства између градова и општина Јабланичког и Пчињског округа из Србије и североисточног и Скопског региона из Македоније. Тим поводом присутнима се обратио градоначелник Лесковца и председник скупштине оснивача Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа др Горан Цветановић.

„Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа реализује пројекат „Партнерство и изградња континуитета пут до одрживог развоја“. Ово је први пут да се сусрећу општине јужне Србије и северне Македоније са циљем да се оствари партнерство. Главни разлог за то је учешће у програму прекограничне сарадње чије се остварење очекује а верујем да је то почетак једне успешне сарадње између два региона. Ове две области имају пуно сличности које до сада нису препознате па је овај форум право место за упознавање, за размену искустава али и стварање партнерства која ће надам се бити дугорочна”.

„Циљ овог пројекта је умрежавање градова и општина пре свега Јабланичког округа из Србије и северног дела Македоније. Захваљујем свим представницима градова и општина из обе земље који су се одазвали нашем позиву за данашњи форум. Након представљања програма и ИПА програм прекограничне сарадње сви градови и општине представиће своје потенцијале за међусобну сарадњу, што ће бити први корак ка умрежавању. Резултат препознатих могућости биће потписивање заједничког меморандума о разумевању и сарадњи на крају данашњег дана, који не ствара никакве финансијске и друге обавезе нити је правно обавезујући документ већ само изражава спремност за унапређење сарадње у области економског, регионалног и прекограничног развоја,“ изјавила је директорка Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, Драгана Белензада.

Овај Пројекат има за циљ да омогући сарадњу и размену искустава по питањима од заједничког интереса на пољу економског, регионалног и прекограничног развоја између ЈЛС/АРРА из Јабланичког и Пчињског округа и развојних институција из Македоније. Такође, пројекат ће путем обука из домена управљања и реализације ИПА пројеката и кроз директну подршку омогућити запосленима у ЈЛС стицање специфичних знања и вештина за унапређење њихових компетиција и ефикасно усвајање развојних средстава ЕУ.

На овом форуму потписан је Меморандум о сарадњи између два региона.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија