wrapper

Поводом Међународног дана Рома који је утврђен 1990. године у пољском граду Сероцку, у знак сећања на Први међународни конгрес Рома одржан у Лондону од 04. до 08. априла 1971. године, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и заменица градоначелника др Ана Јанковић Стојановић угостили су представнике ромске национале мањине у Свечаној сали града Лесковца.

„Град Лесковац има највећи број припадникa ромске националне мањине у односу на број становника, Према подацима којима располажемо у Лесковцу живи око 8000 Рома, а у околним селима још око 4000. Да смо посвећени неговању традиције и ромске културе показује да смо јединствени по постојању Дома културе Рома, и да локална самоуправа и установе социјалне заштите као што је Центар за социјални рад имају добру сарадњу са њима“ рекла је данас на пријему заменица градоначелника и подсетила на инфраструктурна улагања у ромским насељима попут комплетног уређења Раданске и Сутјеске улице вредности 32 милиона динара, израде планова за насеље Славко Златановић, уређење спотрског терена у истом насељу и уручење преко 1000 пакета ромском становништву.

„Драго ми је што смо и ове године одржали традицију и сусрели се на овај значајан дан. Свим припадницима ромске популације у име градоначелника доктора Горана Цветановића и у своје име честитам Међународни дан Рома, желим пуно среће, здравља и успеха у раду“ – казала је заменица градоначелника и најавила предстојећу вакцинацију у Дому културе Рома коју је град Лесковац организовао са здравственим институцијама, а која ће бити одржана у понедељак, 12. априла у тој установи у периоду од 9 до 14 часова.

У име припадника ромске популације данас се обратио Срећко Живковић директор Дома културе Рома, захвалио се на данашњем пријему и свим припадницима ромске националне мањине честитао данашњи дан и пожелео много успеха, среће и здравља и рекао:

„Дом културе Рома се бави очувањем и неговањем ромске културе и традиције. Због епидемиолошке ситуације, ове године нисмо у могућности да организујемо прославу, која је традиционална на овај дан, већ ће данас наша музичко поетска секција одржати концерт у Лесковачком културном центру. Концерт ће се уживо преносити путем интернет канала и Дома културе Рома. Захваљујем се свима који су омогућили да то реализујемо и позивам све заинтересоване да прате концерт.“

Александра Стојановић, координатор за ромаска питања у Градској управи града Лесковца такође се обратила присутнима и казала:

„Много се ради и на побољшању образовања Рома путем обука. Обуке имају за циљ психосоцијалну подршку деци и одраслима, затим се односе на јачању знања, вештина у области покретања бизниса. Град Лесковац континуирано даје подршку организацијама цивилног друштва која долазе из редова ромске популације путем пројектног финансирања из области спорта, социјалне И здравствене заштите и културе.

У последних неколико година је повећан број Рома који завршавају средњу школу. Доласком страних инвеститора и јачањем домаће привреде значајан број младих Рома је добио свој први посао. Такође, могу да кажем да у Градској управи постоји канцеларија за бесплатну правну помоц којој се за помоћ обраћа велики број Рома. Kао координарор имам јако добру сарадњу са Центром за социјални рад и са Домом културе Рома, као и са свим другим надлежним институцијама у оквиру града Лесковца. Све напред наведено је спроведено у циљу бољег положаја и живота Рома.“

Живковић је позвао све Роме да се вакцинишу и тиме допринесу колективном имунитету.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија