wrapper

Једна од најуспешнијих институција културе у региону, чији интернационални фестивал Лајф је пре неколико дана одликован дипломом Удружења филмских уметника Србије за допринос афирмацији филма, свечаном академијом у сали Народног позоришта обележила је 40 година постојања и рада. Кроз пригодни програм у оквиру којег су подељене и захвалнице заслужним институцијама, појединцима и организацијама, запослени у ЛКЦ-у приказали су зашто се ова установа данас сматра носиоцем и синонимом културе и уметности у граду на Ветерници.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић којем је директорка ЛКЦ-а Сања Цонић уручила златну плакету у свом обраћању казао је следеће:

„Смештена у самом срцу града, у прелепом здању некадашње Калодерме, ова установа је место окупљања уметника, књижевника, филмофила и љубитеља културе. Њено руководство и запослени пажљиво бирају садржаје и организују догађаје. Поред бројних изложби, манифестација, пројекција филмова, представа, свакако СТРИНГС-а, ФАПОР-а и интернационално познатог ЛАЈФ-а, ова установа је дом бројним културним удружењима, место за вежбу, учење и стварање младих нада и талената. Просторије у овој згради користе Звездице, Рузмарин, школа стрипа, фото клуб и Абрашевић... То је значајно јер тиме нашу децу склањамо са улице и усмеравамо ка правим вредностима.

Ово је установа за понос која је годинама расла, развијала се, мењала набоље и у четрдесетогодишњици постојања оправдала титулу храма културе у нашем граду.“

Градоначелник је данас говорио и култури и нагласио да је та област важна за функционисање једног друштва:

„Ова област за многе представља луксуз, а ми, као руководиоци града, сматрамо да је она потреба која оплемењује ум и душу сваког појединца чиме доприноси просперитету сваке заједнице и цивилизације. Зато је чувамо и негујемо. То пре свега чинимо значајним издвајањима усмереним ка институцијама културе, што резултира високим квалитетом апсолутно сваког културног дешавања у Лесковцу. Поносни смо на чињеницу да се према издвајањима за ову област налазимо у врху међу локалним самоуправама у нашој земљи. Свесни смо да култура заслужује још већу подршку, али, сложићете се да је 9,3%, колико је планирано у 2022. години, од укупне суме буџета града Лесковца импозантан износ.“

Добродошлицу гостима данас је пожелела Сања Цонић и казала:

„Лесковачки културни центар је важна мултифункцијска институција. Десет различитих програма, сваки специфицан на свој начин, као десет малих институција у једној. Трудимо се да сваки од ових изузетно важних целина развијамо, да наше програме унапређујемо и да их учинимо занимљивим за наше суграђане. 40 година постојања и рада је значајан јубилеј. Читав један радни век провеле су неке наше колеге у Културном центру.

Филмски, драмски, музички, трибински, ликовни, аматерски, програм за уметност фотографије, књижевни, дечји програм, а у оквиру њих препознатљиви фестивали...

Уз свесрдну подршку локалне самоуправе, јер култура без новца просто не постоји, Лесковчанима улепшавамо живот, јер само уметност свакодневницу чини лепшом и богатијом.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија