wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас у свечаној сали града Лесковца говорио о напретку који је од новембра 2012. године, када је са својим тимом преузео одговорност, у нашем граду направљен. Због тренутне епидемиолошке ситуације градоначелник је резултате презентовао онлајн, док су се бројни Лесковчани путем видеа обратили јавности.

У наставку текста можете прочитати текст градоначелниковог обраћања:

"Осам година након што су грађани Лесковца својим гласом одлучили да мој тим и ја наш град учинимо бољим местом за живот, стојим поносан и намеран да још истрајније и одлучније радимо на испуњењу наше мисије. Чувени руски писац Тургењев је сматрао да на свету не постоји ништа јаче, али ни немоћније од речи. Читав свој радни век сам се трудио да мој рад буде транспарентан и да све одлуке, планови и резултати локалне самоуправе буду доступни свим нашим суграђанима. Овим обраћањем желим да још једном покажем да речи овог локалног тима нису празне и мртво слово на папиру, већ да је већина циљева које смо пре осам година зацртали испуњено, јер је за мене и моје сараднике дата реч светиња која се мора испоштовати. Обележавање важних датума и годишњица је добар начин да се подсетимо свих досадашњих резултата и постигнућа јер се победе лакше заборављају него порази. Посебно због тога што смо за ових осам година наше суграђане навикли на победе и велика дела па су сада стандарди и захтеви много већи и амбициознији. Данашње обраћање за мене има посебну важност јер ћу реч дати нашим уваженим суграђанима.

Реч је најмоћније оружје, јер оно уједињује људе, реч гради мост између оног који говори и света који га окружује. Данас ћемо тај мост између Лесковца и његових грађана учврстити још више јер ћемо се заједно подсетити шта је за ово време урађено. А наше време, као и сва друга времена, искоришћена су на прави начин само ако знамо шта ћемо са њим. У животу се увек водим мишљу да је посао руководиоца да сваку своју одлуку доносе како би садашњост и будућност суграђана, привреда, образовање и култура постали бољи. Сматрам да је важно и осврнути се на оно што је до сада постигнуто јер се на тај начин своде рачуни али и показује да је уз труд, упорност и доследност све могуће. Уједно показујемо да и даље желимо да искористимо огромно поверење које сте нам ви дали како бисмо изменили Лесковац, учинили га бољим местом за живот и како би наша деца, и деца наше деце, желела да у њему одрастају.

Прва област којој ћу данас посветити пажњу је изградња инфраструктуре и решавање комуналних проблема. Када сам вољом грађана Лесковца постављен на место градоначелника, знао сам да тај посао неће бити нимало лак. Посебно због тога што су комунални систем и путна инфраструтура града били потпуно маргинализовани. Битку добија онај који је чврсто одлучио да је добије. Не тврдим да смо решили све инфраструктурне проблеме, нити да је путна мрежа идеална, али смо у санацију путева уложили преко милијарду и 600 милиона динара. То је валидан податак за понос који гарантује да ако овим темпом наставимо са инвестирањем у улице како би сви делови нашег града до краја овог мандата били подједнако развијени, безбедни и атрактивни јер знамо да је инфраструктура кичма урбаног живота.

У изградњу и реконструкцију водоводне мреже уложено је 750 милиона динара. Преко 40 милиона је уложено у канализациону мрежу, а велики напредак на том пољу нас очекује следеће године када ће у потпуности бити завршен пројекат Управљање отпадним водама на територији града Лесковца који поред колектора и постојења у које Влада Републике Србије улаже преко милијарду динара, подразумева и изградњу потпуно нове канализационе мреже у 16 насељених места коју финансира Влада Краљевине Холандије са 8 милиона евра.

Ове године смо нажалост сви имали прилику да се уверимо колико је важно да здравствени систем почива на чврстим темељима али и на добрим и одговорним стручњацима који знају и желе да обављају свој посао како треба. Као лекар сам више пута говорио о томе колико је значајна реконструкција Опште болнице Лесковац која је иницирана прошле године за коју ће бити издвојен 21 милион евра. Као и о спровођењу превентивних прегледа на читавој територији нашег града (спроведено је укупно 60.000 прегледа) који за циљ имају пружање подршке и помоћи људима који живе у удаљеним селима или нису у могућности да преконтролишу своје здравље код изабраног лекара. Зато смо све време континуирано улагали у институције здравствене заштите, почев од Инфективног одељења које је потпуно обновљено сумом од 42,6 милиона динара, док је у модернизацију Дома здравља и амбуланти до сада уложено преко 170 милиона динара. Од оних на административној линији са Косовом и Метохијом до амбуланте у насељу Анчики.

Говорећи о здравственој заштити данас ћу нашим суграђанима, а пре свега запосленима и некадашњим запосленима у Апотекарској установи саопштити једну новост. Сва дуговања која ова установа има према њима биће им исплаћена до краја текуће године у укупном износу од око 40 милиона динара. Дао сам реч да ће овај проблем запослених бити решен, и драго ми је што то могу саопштити на данашњи дан.

Дан уочи обележавања лекарске славе Свети Врачи желим нашим лекарима и свим особама запосленим у здравству много успеха у предстојећем периоду с обзиром на то да број заражених поново расте, уз апел нашим грађанима да воде рачуна о себи и свом здрављу како бисмо олакшали борбу медицинским радницима који су до сада показали да могу и желе да се боре за све нас. Локална самоуправа ће у корак са Владом Републике Србије наставити да развија систем здравствене заштите који је до сада спремно дочекао све непредвиђене околности и изазове. Држава је озбиљна у намери да се животи људи сачувају без већих последица на привреду, а ми као град ту тежњу пратимо у стопу. Председник Републике је јуче најавио да ће до краја децембра у нашу државу стићи прве Фајзер Биотек вакцине против вируса корона, али и да ће почетком године држава обезбедити вакцине за читав здравствени систем али и за најугроженије категорије становништва.

У тој борби за добробит и здравље, као ефикасан сервис у служби свих грађана, све време стојимо на располагању читавој популацији. Трудили смо се да редовно обавештавамо јавност о токовима епидемије на територији нашега града, да најосетљивијим групама олакшамо период изолације преко волонтерског кол центра који их је редовно снабдевао намирницама и потребним информацијама (за непуна два месеца 420 волонтера је одговорило на 9000 позива и преко 4000 пута изашло на терен). Док смо за старије суграђане са пензијама испод 30.000 динара и социјално угрожене обезбедили пакете помоћи за које је из буџета града издвојено 20 милиона динара.

Преко Центра за социјални рад (који је прошле године износом од 44 милиона динара реновиран и потпуно прилагођен свим њеним корисницима) смо били у константној комуникацији са особама са било којом врстом инвалидитета настојећи да им будемо на услузи за време најјачег таласа епидемије али и преко едукација и округлих столова. С тим што све наше институције настоје да их својим програмима и активностима подрже и укључе у токове друштва. Својски се трудимо да нашим суграђанима олакшамо живот прилагођавањем улица, улаза у зграде важних институција, школе, тржне центре итд. Настојаћемо да у будућности све новоизграђене зграде имају адекватан приступ и улазе за особе са инвалидитетом. Сви ми смо се окупили око идеје да Лесковац мора да прерасте у пристојну, толерантну и успешну друштвену заједницу, и поред неоспорне стручности и знања, погонско гориво на том нашем путу били су љубав према нашем граду и вера да можемо да мењамо ствари на боље. И променили смо их. А добијена признања нам доказују да смо уложивши готову милијарду динара у најрањивије међу нама, урадили праву ствар и Лесковац претворили у град једнаких могућности.

Када сам пре осам година преузео кључеве града основни проблем је била висока стопа незапослености, пропала привреда и неповерење инвеститора у државне институције. Данас са поносом истичем да је неславна стопа незапослености од скоро 25% за ових осам година смањена на 13,8%. Сваког јутра, као у Златно доба нашег града када је Лесковац сматран Српским Манчестером, на десетине хиљада Лесковчана се упути ка индустријским зонама у неку од фабрика Џинси, Јуру, Факле, Аутостоп, Илуте, ВНБ Нитинг, Лескобегз, Терастил, Аптив итд. Отварање нових радних места је повећало куповну моћ грађана што су препознали трговински ланци попут Лидла, Роде, Капитол парка, Идее, Максија који су данас свима нама доступни.

Захваљујући јасној и доследној политици Владе и председника Републике Србије Александра Вучића приватни сектор и привлачење страних инвеститора је у последњих неколико година у процвату. Подсетићу вас да смо први у Србији по четврти пут добили БФЦ сертификат за град са повољним пословним окружењем са процентом испуњености од 96,33%. Недавно је немачка агенција ГИЗ Лесковац уврстила међу најуспешније градове у Србији на пољу привлачења страних инвеститора.

Здрав приватни сектор је основа сваке модерне економије и успешне земље и зато је од великог значаја то што већина локалних привредника улаже у развој и ширење постојеће производње. Посебно због тога што су мала и средња предузећа одувек представљала окосницу лесковачке привреде. Јуче смо присуствовали отварању нове производне линије лесковачке фирме Прима нова која вреди милион и сто хиљада евра, а има преко хиљаду радника. Ускоро ћемо посетити циглану Младост које ће ускоро у нови погон уложити преко 20 милиона евра. Захваљујући оваквим инвестицијама, али и фирмама Вуле комерц, Бимтексу који је у изградњу соларне електране уложио 500.000 евра, Дитсу који улаже милион евра у нови простор, 4М који је недавно уложио салон на 12.000 метара квадратних, Браћу Ђокић који су у нови погон уложили 130 милиона динара, али и грчки Лескобегз који је у јеку епидемије у нови простор уложио милион евра, привреда нашега града стално напредује па смо током ових осам година настојали да са привредим субјектима одржавамо конструктивну сарадњу.

Трудимо се да дамо ветар у леђа свим људима који желе да почну да се баве приватним бизнисом или су на почетку своје каријере преко Локалног акционог плана запошљавања који спроводимо од 2013. Од 2013 - 2020. године за мере активне политике запошљавања издвојено је 176,3 милиона динара и ангажовано укупно 1214 лица.

Када је предузетништво у питању, морам да поменем и лесковачке пољопривредне произвођаче који на темељима традиције узгајања најбољих повртарских и воћарских производа годинама уназад одолевају изазовима тржишта. Захваљујући њима Лесковац и даље носи епитет града у којем се производе и праве најукусније ђаконије попут лесковачког ајвара, али и спрже и роштиља који су и званични брендови нашег града. Уз подршку локалне самоуправе и државе пољопривредници константно улажу у механизацију и производњу. Од 2013. године 5300 пољоприведника је подржано са преко 182 милиона динара. Пољопривредници су стекли поверење у град и зато се ове године за доделу субвенција које традиционално исплаћујемо крајем године пријавило преко 1000 пољопривредника, па ћемо због великог интересовања ребалансом буџета повећати испланираних 30 милиона за ове намене на 34,5 милиона динара. Да бисмо побољшали услове рада, у атарске путеве, комасацију и електрификацију поља уложили смо укупно 250 милиона динара. Сматрам великим успехом то што је недавно чувено Поречје Вучје добило нове локалне власнике, као и то што ће приватизација Навип плантаже, где ће бити уложено преко 20 милиона евра, повратити стару виноградарску традицију овог краја. Наша је дужност и обавеза да традицију, симболе и темеље које су чврсто поставили наши славни преци негујемо, чувамо и развијамо. Ова два некадашња гиганта су деценијама уназад пропадала неискоришћена, од тих руина ми нисмо имали ништа, док ће сада њиховим поновним покретањем Лесковац многоструко профитирати, од отварања нових радних места, преко добре кооперације са постојећим произвођачима али преко развијања тог дела нашег града. Драго ми је да и обележја Лесковца попут Мотела Атина, Хотела Београд и лесковачког сајма неће остати заробљени у прошлости већ ће добити ново, модерно рухо достојно 21. века. Само удружени и отворени за сарадњу можемо наставити путем просперитета. Зато настављамо отворени и транспарентни дијалог са стручном јавношћу, привредницима, академицима, професорима, младима, пензионерима, са свим људима које свакодневно срећемо, јер нам је сваки појединац важан. Од онога што данас радимо зависи живот будућих генерација и зато ћемо наставити да улажемо све знање, умеће и ресурсе да то и остваримо.

Стање у једном друштву се може проверити и на основу начина на који се третира и позиционира област културе и информисања. Сматрам да смо уз помоћ људи од струке успели да лесковачке институције културе ставимо на место које заслужују како би грађанима омогућили приступ најквалитетнијим културним садржајима. Посвећеност и квалитет ових институција се огледа и у чињеници да епидемија вируса корона није умањила нити успорила њихов рад, напротив, стиче се утисак да су у протеклих неколико месеци активнији него икада. Лесковачки културни центар, који је и званично проглашен најактивнијом институцијом културе у 2019. је све своје традиционалне манифестације одржао прилагодивши се тренутној ситуацији. Народни музеј, два пута проглашаван најбољим музејом у држави, добитник Сретењског ордена трећег реда, посетиоцима нуди приказ живота нашег краја од праисторије до почетка Другог светског рата, али и читав низ активности за све узрасте. Епидемија вируса корона није омела ни лесковачко позориште које је на недавно одржаном 56. фестивалу „Јоаким Вујић“ добило чак девет награда, укључујући и награду за најбољу представу. Томе је сигурно допринела и реконструкција зграде позоришта у коју смо 2014. године уложили 64 милиона динара. Народна библиотека више није стара зграда у којој се чувају архаични наслови, она је постала стециште младих и образованих, установа која иде у корак са научним и технолошким напретком и која квалитетним програмом окупља читатеље и пратиоце свих категорија и узраста, од академика до деце школског и предшколског узраста. Овде морам да поменем и Центар за стручно усавршавање који је јуче обележио десет година изузетно успешног рада на пољу науке и образовања.

Драго ми је што већина образовно-васпитних установа сарађује са овим институцијама и што је настава у школама модернизована и у складу са 21. веком. Недавно смо финансијски подржали пројекат опремања основних школа дроновима што представља последњу у низу инвестиција у образовање. Поносан сам на то што ниједну школу, било да је у питању град или неко околно место, нисмо заобишли када је у питању обнова или реновирање. До сада смо само у енергетску ефикасност објеката школа уложили преко 250 милиона динара.

Уједно смо уредили смо и изградили велики број фискултурних сала и школских терена, које су деценијама уназад биле запостављене. Издвојено је 32 милиона динара за изградњу терена са вештачком травом, у изградњу вишенаменске хале Партизан уложено је преко 70 милиона динара, након 29 година отворили смо и спортску салу у ОШ Вожд Карађорђе у шта је уложено 34,7 милиона динара, отворен је и први Авантура парк у Лесковцу за шта је уложено око 7 милиона динара, отворен је и први скејт парк, клизалиште, стрељана, балон сала на стадиону ФК Слога, уређивали смо и спортске терене у оквиру школских дворишта и широм града и за те намене смо издвојили око 60 милиона динара.

Стадион вредан 21 милион евра, за чију изградњу је пре десетак дана расписана јавна набавка, ће само заокружити овај процес улагања у спортску инфраструктуру. А сва ова улагања дала су рeзултате јер већина лесковачких спортских клубова у последњих неколико година бележи велике успехе чиме свом граду враћа уложено: рукометни клуб Дубочица 54 сада игра у супер лиги, фудбалски клуб који је након двадесет година прешао у прву лигу, као и наша екипа у малом фудбалу, одбојкашки клуб итд. После две деценије млади и образовани спортисти су на велика врата вратили спорт у Лесковац, који није само град културе и младих, град добрих јела и укуса, него је и град спорта,

Све набројане инвестиције, свака улица, свака школа, сваки парк, свако радно место, сваки пројекат који промовише истинске вредности у складу са модерним друштвом имају исти циљ, да се нашој деци и омладини пружи добра перспектива и добра полазна тачка за раст и развој. Као човек са богатим животним и политичким искуством, свестан сам снаге коју младалачка енергија и полет носе. То је разлог из којег су сви пројекти локалне самоуправе усмерени ка младима, и зато већина мојих најближих сарадника припада млађој популацији, јер желим да чујем њихов глас и да се ствари у Лесковцу мењају у складу са потребама омладине. Тежимо ка томе да наша деца науче да се све у животу постиже радом, да се у школи учи да бисте се спремили за будућност, а не да би добили оцену, да је знање највећи капитал и да ће их град подржати ако покажу иницијативу, индивидуалност и имају идеје. Образовање је много више од школства. Само један, мањи део образовања одвија се у школи. Актери овог система нису само ученици и наставници већ смо то сви ми. Сви ми треба да стварамо културу у којој се цене труд и одговорност.

Зато сваке године на Дан града и Дан Светог Саве награђујемо најуспешније младе Лесковчане - до сада смо преко Фонда за младе таленте наградили 3000 младих људи са скоро 85 милиона динара.

Пре шест година почели смо да финансирамо наградно путовање најуспешнијих матураната (до сада је за ове намене издвојено око 13 милиона динара), као и 7,2 милиона динара за финансирање 80 омладинских пројеката које је припремало чак 4000 младих особа, а већ две године заредом финансирамо уџбенике за све ученике првог разреда на територији града Лесковца. Поред тога сваке године у буџету града финансирамо поступак вантелесне оплодње, свака породиља са територије града добије 10.000 уколико је у радном односу, односно 20.000 динара уколико је незапослена, а све је мање незапослених жена, док 10 прворођених беба од града добија ваучер на 20.000 динара.

Синергија између града и младих људи, као и пружање подршке ученицима, студентима, академским грађанима и младим брачним паровима се темељи на тежњи да се младима стави до знања да у свом родном граду имају ослонац, али и да се младима омогући да се у Лесковцу запосле, да приуште себи дом, да подижу и образују своју децу, да воде рачуна о својим родитељима и да заједно са нама граде бољи, лепши и развијенији Лесковац."

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија