wrapper

У Филмском центру Србије одржана је конференција за медије на којој је најављен фестивал LIFFE. Огромно интересовање новинара потврђује да је Лесковачки интернационални фестивал филмске режије превазишао локалне и регионалне оквире и постао филмски и културни догађај од значаја за Србију и читав регион.

Сања Цонић, директорка Културног центра, је на само почетку поздравила све присутне и изразила задовољство за велико интересовање за прву у низу конференција везану за овај фестивал.

„Желим да вас поздравим и да најавим да ове године, 11. пут по реду Лесковац ће бити домаћин овог престижног фестивала који окупља филмске режисере са простора екс Југославије. Као што знате,увек смо сви нешто усмерени ка сцени, а ово су људи који праве филмове, ово је јединствен фестивал који окупља све њих и врло значајан сегмент нашег фестивала је конференција редитеља коју сваке године уз помоћ Филмског центра Србије организујемо.

Лепо је напоменути да је прошлогодишњи, десети LIFFE имао ту част и прилику да отвори наш прослављени редитељ Емир Кустурица. Ми смо заиста закорачили у једну озбиљнију причу везану за LIFFE који постаје бренд Лесковца, о њему се говори не само у јужном делу Србије него и шире, на шта смо јако поносни.

О програму фестивала говорио је Дарко Бајић, уметнички директор фестивала.

„Корак по корак ми се крећемо ка једном фестивалу који је све значајнији, управо због тога што на прави начин повезује кутурни простор еx Југославије. Оно што је још изузетно важно,ту се стварају гледаоци, још важније, ми се трудимо да сваке године имамо 15 најзначајнијих филмова региона и да вратимо негде оно што мислим да је заиста важно, а то је да колеге виде филмове својих колега. Такође, да и гледаоци виде филмове. Трећа битна ствар, што је Словеначка, Хрватска и Македонска кинематографија кренула корацима напред, и на тај начин српска кинематографија има праве партнере.

Оно што је најважнији за фестивал ове године јесте да смо успели да дођемо до филмова који су победници на националним фестивалима, какав је Порторож у Словенији, каква је Пула. Од 15 филмова, њих девет ће бити премијерно приказани у Србији.

Лесковачки филмски фестивал је добио своје место у региону, и посебно смо поносни због тога. Позивам вас да дођете и да се дружимо.“

На конференцији су такође говорили и Милан Д.Шпичек, селектор фетстивала, Марија Бергам чланица жирија, као и други учесници фестивала.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија