Одштампајте ову страницу

Концертом једног од најчувенијих пијаниста са простора некадашње Југославије Кемала Гекића, вечерас су почели 13. Лесковачки дани музике.

Према речима градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића који је пре отварања у свом кабинету приредио пријем за овог светски познатог уметника, Александру Паладин, музиколога и дугогодишњег сарадника фестивала и Биљану Миљковић, директора Музичке школе, организатора ове манифестације, ЛЕДАМУС се, као озбиљан и престижан фестивал, позиционирао високо у области класичне музике.

„Уметност је настала као резултат потребе човека да створи лепоту, да је доживи и у њој ужива. Она има за циљ да стимулише људски ум. Уметност је храна за наш дух, а њени разни видови су храна за сва наша чула. Лесковац је посвећен неговању ове важне делатности, а наше институције културе током целе године организују многобројне догађаје и многе манифестације за различит укус свих Лесковчана, љубитеља уметности и посетиоце нашег града.

Када се осврнемо и подсетимо свих великих имена која су била представљена у нашем граду, кроз филмску, позоришну уметност, сликарство, књижевност, фотографију, оперу, балет, музичку уметност, а поменућу само неке догађаје и личности, од изложби Салвадора Далија и Пабла Пикаса, преко посете Емира Кустурице, оперске диве Јадранке Јовановић, балета Константина Костјукова, Данице Максимовић, Стефана Миленковића и Немање Радуловића“ – рекао је на пријему градоначелник и говорио о признањима свих установа културе којима се Лесковац поноси.

Градоначелник је вечерас представио део богате биографије овог чувеног пијанисте рекавши да су оригиналност, убедљивост, снага интерпретације и перфектно руковање инструментом само су неки од квалитета који се приписују једном од највећих и најузбудљивијих пијаниста данашњице и додао:

„Велико интересовање на америчком тржишту, последњих година је господина Гекића одвело у многе земље Јужне Америке. Јапанска публика већ одавно пуни сале за концерте Кемала Гекића што је привукло пажњу и многих универзитета и конзерваторија широм Јапана у којима Гекић, поред наступа, одржава и бројне мајсторске курсеве. Данас живи и ради у САД као редовни професор на Међународном универзитету „Флорида” у Мајамију и као предавач на Музичкој академији „Мусашино” у Токију.“

Кемал Гекић, маестрални пијаниста чијим концертом је отворен овогодишњи Ледамус, се на пријему у Кабинету градоначелника захвалио на гостопримству и исцрпним детаљима о културном животу града у којем борави по први пут.

„Јако ми је драго што могу да кажем да ми се чини да је култура у врло сигурним рукама, и заиста је лепо видети да добру сарадњу културних чиниоца са политичким чиниоцима. То је једна симбиоза захваљујући којој се ствари развијају. Велико ми је задовољство и част да отворим овај фестивал. Ово је једно јако пријатно и драго искуство, хвала вам на овом сусрету којим смо обележили почетак овог фестивала. Надам се да ће и остатак бити онако како сте желели, нама ће сигурно остати у лепом сећању,“ – казао је Гекић.

„Октобар почињемо Ледамусом и концертом великог пијанисте Кемала Гекића. Ми смо као организатори дуго покушавали да га доведемо у наш град и у томе смо коначно успели. Након великих светских престоница овај пијаниста је вечерас у нашем граду. Овогодишњи Ледамус завршавамо у новембру, такође концертом великог пијанисте Владимира Милошевића, нашег Лесковчанина, који је као што знате гост фестивала сваке године. И то је нешто што је веома важно. На овом фестивалу наступају гости из читаве земље, региона и света али и увек лесковачки уметници и ансамбли. Позваћу се на речи нашег градоначелника, господина Цветановића који је прилико отварања фестивала Јоаким Вујић рекао: “Добро дошли у Лесковац, град уметника“.

„Лесковац јесте град у коме су уметници не само добродошли, Лесковац је град где уметници живе и стварају. Надам се да ће Ледамус допринети да Лесковац 2023. године постане културна престоница Србије,“ – додала је директорка Миљковић.

Галерија слика