wrapper

На данашњој конференцији за медије градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације града  Лесковца др сци. мед. је говорио о састанку који је јуче одржан са руководством јужнокорејске компаније „Јура“, нагласивши да је тиме прешао границе надлежности градоначелника с обзиром на то да град Лесковац не може да утиче на одлуке које приватни инвеститори доносе, као и то да он нема механизам да затвори било коју фабрику.

Он је нагласио да је упркос томе састао са њима како би их убедио да не враћају свих 2800 радника у производне погоне, те да је говорио из угла лекара у свом искреном настојању да  предочи Корејцима да је масовно окупљање у њиховим производним халама у тренутној ситуацији опасно, поготово због тога што је јуче било познато да је једна особа инфицирана вирусом корона. Он је између осталог рекао:

„Градски штаб за ванредне ситуације помно прати ситуацију у нашем граду, заседа готово свакодневно трудећи се да се степен безбедности подигне на што већи ниво. Стога смо у недељу одржали хитну седницу на којој је Завод за јавно здравље изрекао препоруку јужнокорејској компанији Јура да привремено обустави рад с обзиром на то да је тада једна запослена оболела од вируса корона. Јуче смо са менаџментом ове компаније имали састанак да бисмо им објаснили озбиљност ситуације и нагласили да изречена мера 50 људи на 5000 метара квадратних неће важити уколико се епидемиолошка ситуација погорша. С обзиром на то да је податак да се сада у Јури налази седам оболелих особа, последњи податак који имамо из ове фабрике је да планирају да раде са 100 радника у старом погону.  Због првооболелог у овој фабрици под здравствени надзор је стављено 76 лица, а данас, 07.04.2020. још 221 лице.“

Градоначелник је уједно прочитао најновије саопштење које је руководство Јуре упутило својим запосленима које гласи:

„Поштовани запослени, компанија „Јура“ као друштвено одговорни субјекат предузела је све мере у складу са одлуком Владе Републике Србије и одлуком Штаба за ванредне ситуације града Лесковца и донела одлуку да се рад организује у складу са препоруком Завода за јавно здравље Лесковац, а то је минимални процес рада са максимално 50 радника по производној хали површине 5000 квадратних метара. Рад ће бити организован пропорционално површини производних хала, што значи да неће радити више људи од онога што је прописано мерама.

Нико није у обавези да ради уколико то не жели и уколико је уплашен за своје здравље и здравље своје породице. Радницима који желе да раде биће обезбеђени сви услови за несметани рад у овим околностима. То значи да ће имати довољно маски, рукавица, средстава за дезинфекцију и превоз.“

Руководство компаније је истакло да ће радници који желе да раде бити у потпуности исплаћени, док ће за раднике који не желе да раде компанија одлучити у складу са инструкцијама и средствима одређеним програмом мера Владе Републике Србије.

„Молимо све оне који желе да раде да дођу на посао, а да оне који не желе да раде да оду својим кућама и не угрожавају себе и друге масовним окупљањем испред фабрике. Људи који не желе да раде могу истим превозом којим су дошли да се врате кући,“ – назначили су у компанији „Јура“.

Поред Јуре градоначелник је говорио и о осталим страним инвеститорима и нагласио да  је Аптив је рад обуставио од почетка ове недеље и највероватније ће ситуација остати таква до даљег, да ће у фабрици Фалке почети да ради максимум 60 радника на одржавању машина, а за даље ће пратити епидемиолошку ситуацију, Аутостоп обуставља рад до даљег, a турски Џинси након 2-3 дана потпуно обуставља рад након што 50-ак радника заврше паковање.

Tagovano

Град Лесковац