wrapper

У Дому културе Рома изложени су радови са Дечје ликовне колоније одржане 1. октобра текуће године, на којој су учествовали ученици основних школа Вожд Карађорђе и Петар Тасић. Као и претходних година, са децом је радио чувени сликар из Вучја Братислав Бата Анђелковић, а рад је организован у пријатном окружењу уз све предузете противепидемијске мере.

Представнике Дома културе Рома, данас је, у име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића, поздравио члан Градског већа Андрија Атанасковић:

„Пре само неколико дана, 11. октобра, на Дан ослобођења Лесковца, Дому културе Рома је припала Октобарска награда – Похвала и то показује на који начин Лесковац брине о припадницима најбројније националне мањине у граду. На изложби са девете Дечје колоније изложени су радови деветнаесторо деце, а до сада је на свим колонијама учествовало преко 200 деце. Град Лесковац ће увек подржавати ове манифестације на којима деца могу изразити своју креативност и маштовитост.“

Срећко Живковић, директор Дома културе дома, рекао је следеће:

"Данас имамо изложбу са девете ликовне колоније која је одржана првог октобра ове године. На њој је учествовало 19 ученика из О.Ш. „Вожд Карађорђе“ и О.Ш. „Петар Тасић“ и укупно имамо 25 радова. Ово је девета ликовна колонија и до сада је учествовало око 200 учесника. Искористио бих прилику да се захвалим ученицима, педагошким асистентима и директорима поменутих школа, Братиславу Бати Анђелковићу на несебичној помоћи, наравно Граду и градоначелнику др Горану Цветановићу на свој подршци коју пружа Дому културе и ромској заједници уопште."

Братислав Анђелковић је пренео његова искуства током ликовне колоније:

"Ја већ девет година радим с овом децом и могу вам рећи да сам срећан што видим да та деца и похађају Школу за текстил и дизајн и да су стварно надарени. Деца спонтано и зналачки раде оно што су их њихови наставници у школи научили. Види се склад боја, осећа се темперамент, али оно што је јако интересантно је да основне боје, комплементарне су нашле себи место и за скромних четири сата деца су оставила стварно дивне радове. Оно што смо могли да приметимо, ова група је била јако интересантна, тиха и мирна, чуо се по неки глас, али се чуо и траг четке који видимо сада овде на овим радовима. Ја бих се овог пута захвалио Граду Лесковцу и градоначелнику који је нашао размевања и омогућио да ова деца имају један свој ликовни иступ. Оно што би било јако интересантно с обзиром да деца ромске популације имају своју поезију, то је једна збирка песама која је угледала светлост дана пре пар година и није лоше да се објави још једна кчига дечијих песама уз ове њихове радове и да се креира једна књижевно-ликовна збирка."

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија