Одштампајте ову страницу

У Народном музеју у Лесковцу синоћ је отворена изложба радова професора Школе за текстил и дизајн поводом 20 година постојања уметничких смерова у овој средњшколској установи.

- Двадесет година заиста није мало, то је сасвим довољан период да се створи једна кративна и стваралачка клима у којој има много давања од стране учитеља и веома много примања од самих ученика. Ниједан учитељ не може бити прави учитељ ако не раздељује своје знање. Ми удишемо стваралачки ваздух различитих људи, људи из домена ликовне уметности, из домена дизајна и управо та разноликост је омогућила ученицима да се помакну од оног мајсторства које је неопходно да упишу факултете, да стекну своје уметничке ставове и идентитете. Ове радове можемо сагледати из различитих аспеката, јер се и ради о разнородним људима. Имамо архитекте, графичаре, сликаре, графичке дизајнере, дизајнере текстила. То обиље је вечерас сужено, јер се свако од њих представља са једним или два рада, али су они есенција онога чиме су они одлучили да се представе - рекла је у име колектива Школе за текстил и дизајн Гордана Савичанин.

Изложбу је отворила помоћница градоначелника Марија Јовановић.

- Захваљујући овим смеровима и залагању професора, ученици Школе за текстил и дизајн постају активни учесници домаће уметничке сцене. Две деценије постајања обележавају се на најбољи начин - организовањем ове изложбе која је својеврсна ретроспектива радова професора. Она је истовремено и презентација школе и рада професора са ученицима - изјавила је Марија Јовановић.

ИЗВОР: Дневник југа 

Галерија слика