wrapper

Данас је у хотелу Crown Plaza у Београду организована свечаност поводом доделе пакета стручне подршке за 30 локалних самоуправа под називом „Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији“.

Програм EU Exchange 6 финансира Европска унија у оквиру националног Програма ИПА 2019 и спроводи се у режиму директног управљања од стране делегације ЕУ у Србији. Кључне ресорно надлежне институције на националном нивоу јесу Министарство финансија и Републички секретаријат за јавне политике, уз Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство за Европске интеграције. Стална конференција градова и општина (СКГО) има улогу имплементационог партнера на основу директног гранта. EU Exchange 6 представља шесту фазу подршке ЕУ локалним самоуправама у Србији за кључне реформске процесе на путу приступања ЕУ, која се кроз Програм готово у континуитету реализује од 2004. године.

Укупна вредност Програма EU Exchange 6 износи 2 милиона евра из донација ЕУ, а предвиђено трајање је три године, од септембра 2021. до септембра 2024. године. Међу градовима којима је одобрен пакет подршке нашао се и град Лесковац и то у оквиру Конкурса за доделу пакета за унапређење планирања и буџетирања капиталних пројеката.

На данашњој свечаности којој су присуствовали представници одабраних локалних самоуправа било је речи о значају реформе локалних администрација у процесу приступа Европској Унији и важности стабилности локалних буџета, те пружању стручне подршке ЈЛС за правилну и свеобухватну примену развојног и средњорочног планирања, капиталног буџетирања и транспарентног управљања буџетом, и финансијског управљања и контроле и интерне ревизије. О овим важним темама говорила је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, која је посебно издвојила локалну самоуправу града Лесковца као пример добре праксе.

Након ње скупу су се обратили и Саша Стевановић, државни секретар у Министарству финансија, Бојана Тошић, директор Републичког секретаријата за јавне политике, Мартин Клауке, шеф сектора II операција, Делегација Европске уније у Републици Србији и Никола Тарбук, генерални секретар СКГО-а.

Уследило је свечано потписивање Споразума о сарадњи са изабраним локалним самоуправама у чије име се скупу обратио др сци. мед. Горан Цветановић, градоначелник Лесковца и председник СКГО.

„Желим да истакнем да сви доживљавамо одобрену подршку Европске уније као важно постигнуће локалне самоуправе у Србији. Ово је део реформских процеса које су покренули наши државни органи и подршка којом се системски мења лице локалне самоуправе.

Стечена знања добијена кроз Програм Exchange 6 валоризоваће се у наредном периоду кроз квалитетније планирање и реализацију буџета, остваривање развојних планова, али и квалитетније управљање капиталним пројектима који ће у великој мери допринети развоју локалних заједница.

Захваљујем се Европској унији и ресорним институцијама које су имале слуха да овакав вид подршке обезбеде. На крају захваљујем се и Сталној конференцији градова и општина, нашој асоцијацији која је вредан сарадник и која нам даје ветар у леђа континуираном подршком и сарадњом.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија