wrapper

Након што је Влада Републике Србије донела одлуке које су у вези са ублажавањем одређених мера спречавања ширења заразне болести COVID-19 Градски штаб за ванредне ситуације града Лесковца је одржао 27. седницу на којој је усвојио следеће мере:

- Грађани старији од 65 година моћи ће, почев од данас, да уторком, петком и недељом излазе у шетњу у трајању од пола сата. Они ће својих пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18 часова до један сат иза поноћи, највише 600 метара од места становања;

- Од данас, 21. априла, дозвољен је рад послодавцима из области пружања услуга, попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача, као и послодавцима из области трговине на мало – књижарама, трговцима моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, грађевинским материјалом;

- Зелене пијаце (на отвореном и затвореном простору) од данас су поново отворене, уз обавезну примену свих мера заштите;

- Позвани су и послодавци у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да од сутра наставе рад у пуном капацитету;

- Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства) и рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце;

- Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Они који и даље нису у могућности да наставе са радом су објекти чији рад подразумева окупљање великог броја људи, попут радњи различитих делатности које се налазе у тржним центрима. Такође, рад и даље није дозвољен у делатностима које подразумевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за негу лепоте, теретане и фитнес центри и даље остају затворени. Битно је нагласити још једном да се рад у објектима и делатностима којима је то од данас дозвољено може обављати искључиво уз поштовање свих мера заштите и коришћење средстава за дезинфекцију и заштитних средстава – маски и рукавица.

На данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације Града Лесковца в.д. директора Завода за јавно здравље др Алекандра Николић обавестила је присутне да су у периоду од 16. до 21. априла стигли резултати тестирања за 259 лица, на основу којих је присуство новог корона вируса потврђено код 37 лица и то са територије града Лесковца 27, са територије општине Власотинце 8, а са територије општине Лебане код 2 лица.

„Укупно је од почетка епидемије на територији округа потврђено 180 случајева COVIDа-19, од тога: град Лесковац 134 случајева, са територије општине Власотинце 36, Лебане 5 лица, са територије општине Бојник 3 и Медвеђа 2 лица. Чекају се резултати тестирања за 91 лице, “ – рекла је директорка Николић.

Директорка Николић додала је и да је проценат позитивности од 259 тестираних 14,28% и да долази до заравњење криве од половине шесте и почетком седме недеље, и истакла да се очекује тренд опадања процента позитивности од 8 недеље епидемије.

„Врши се свакодневни надзор у установама за одрасле и старије и над компанијама које имају већи број запослених у колективу, о чему се извештава Институт „Батут. Под надзором Завода за јавно здравље налазе се запослени у фабрикама „Јура“ и „Аптив“ као контакти, чијем менаџменту су дате препоруке за даљи рад у складу са епидемиолошком ситуацијом,“ – додала је директорка ЗЗЈЗ Лесковац др Александра Николић.

На 27. седници Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца усвојено је и радно време малопродајних објеката и то на следећи начин:

- од понедељка до четвртка у периоду од 07 до 17 часова,

- у петак: за грађане старије од 65 године од 04 до 07 часова, а за остале грађане од 08 до 17 часова,

- рад логистичких центара и снабдевање објеката може да се обавља целодневно у сладу са процедурама које дефинишу кретање лица и посебне радне налоге за запослена лица.

Трговац може да, у складу са наведеном препоруком, самостално одреди радно време у наведеним интервалима. Такође, подсећа се да број потрошача у малопродајним објектима може бити један потрошач на десет квадратних метара уз поштовање мера превенције и физичке удаљености потрошача.

stab 27 sednica 0001stab 27 sednica 0002stab 27 sednica 0003

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија