wrapper

Синоћ на Белом двору је отворена изложба „Дипломатија Ујединитеља, краља Њ. В. Александра I Карађорђевића“ у присуству великог броја званица из јавног и културног живота Србије.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић је присуствовао овој изложби која ће свим заинтересованим посетиоцима бити доступна у наредне две недеље.

Унук краља Александра Ујединитеља, Александар Карађорђевић, се обратио посетиоцима и том приликом говорио о животу и раду свога деде који је у потпуности био посвећен стварању мира, стабилности и просперита на нашем поднебљу. На овој изложби ће шира јавност имати увид у његове дипломатске активности, његове посете највишим званичницима Европе међу којима је и турски председник Кемал Ататурк.

Осим фотографија и предмета које је краљ користио за живота, представљени су и текст америчке научнице Хелен Келер о њему, као и телеграм саучешћа нашег највећег научника Николе Тесле.

Краљ Александар Први Карађорђевић, који се сматра ујединитељем Срба, Хрвата и Словенаца, је био регент престолонаследник Краљевине Србије, а од 1929. године је био на челу Краљевине Југославије. Предводио је војску и борио се у Првом и Другом балканском рату, као и Првом светском рату. Убијен је 9. октобра 1934. Године у Марсељу.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија